Voorzitter Weitjens bij NVC.
Voorzitter Weitjens bij NVC. Foto: Bob Awick

'Het gaat gewoon goed met voetbalvereniging NVC'

NAARDEN - Het eerste team van NVC, het vlaggenschip, voetbalde het vorige seizoen in de eerste klasse zondagamateurs, maar degradeerde. Op dit moment staan ze in 'het rechterrijtje' in de tweede klasse. Gaat het wel goed daar?

door Hugo Kruijt

"Het gaat heel goed met NVC", zegt voorzitter André Weitjens zelfverzekerd. "De sfeer op de club is uitstekend, iedereen voetbalt met plezier, zowel jeugd als senioren en we zijn zo gezond als een vis." Maar is het dan niet een beetje zorgelijk, dreigt het eerste team niet in een soort vrije val terecht te komen? "O, zeker niet, dat komt helemaal goed dit jaar. Maar belangrijker is dat wij de gezondheid van de club absoluut niet afmeten aan de stand van het eerste op de ranglijst. Wat wij belangrijk vinden is dat we een club hebben met zo'n 1.000 voetballende leden die we allemaal een fantastisch product kunnen leveren: ieder team, echt ieder team speelt in de competitie en heeft twee maal per week een goede training."

Teams
"We hebben veel juniorentams, ook meisjes, we hebben seniorenteams, veteranenteams en voor de senioren is er zowel een zaterdag- als een zondagafdeling. Natuurlijk, ook bij ons wordt ernaar gestreefd om de hoogste jeugdteams (A1, B1, etc.) zo hoog mogelijk te laten spelen, maar als je minder getalenteerd bent heb je evenveel recht op training en kun je echt nog heel veel leren. Daarnaast hebben we een florerende G-voetbalafdeling, voetbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. En voor zover wij het kunnen zien voetbalt iedereen met evenveel plezier en daar gaat het ook om."

Streeft NVC er dan niet naar om het eerste elftal zo hoog mogelijk te laten spelen? "Het belangrijkste is dat het eerste ook echt bij de club hoort", antwoordt Weitjens. "De jeugdleden moeten ook het gevoel hebben dat ze ooit in het eerste kunnen komen. Als we overambitieus gaan proberen het eerste elftal hoger en hoger te krijgen, zullen we spelers aan moeten gaan trekken van buiten en zullen we een heel ander financieel plaatje moeten gaan maken. We hebben het gevoel dat we daar niemand een plezier mee doen."
Natuurlijk, het is heel leuk als we promoveren, maar dat mag en zal nooit betekenen dat we vervolgens plotseling anders omgaan met het eerste elftal. En dus kan het dan gebeuren dat we een jaar of twee jaar later ook weer degraderen. Dat is dan maar zo. Wat wij belangrijk vinden is dat we mensen, jong en oud, leren omgaan met winnen en verliezen. Op die manier maak je ook de jeugd weerbaar en dat is iets waar ze in het leven veel aan zullen hebben!"

Overstappen
De consequentie daarvan kan zijn dat zeer getalenteerde jongens overstappen naar een andere club, die 'hoger' speelt. Hoe staan jullie daar tegenover? "Als een jongen de kans krijgt om op basis van zijn talent te gaan voetballen bij Huizen of IJsselmeervogels, zal ik hem alle succes van de wereld wensen", lacht André, "Natuurlijk moet hij dat proberen. Daarbij zal ik hem bedanken voor de prettige tijd die we met hem hebben gehad en ik zal er ook zeker aan toevoegen dat hij bij ons altijd welkom blijft. In de praktijk is dat ook echt al meerdere malen gebeurd. Er zijn zelfs talenten teruggekomen omdat ze het bij ons gewoon leuker vinden. Dat voelt natuurlijk goed, dat betekent dat we hier echt wel iets goed doen, toch?"

"Ik ben nu zo'n vijf jaar voorzitter en als ik om mij heen kijk en mijn oor te luisteren leg, heb ik het gevoel dat we de afgelopen vijf jaar met zijn allen iets goeds hebben gedaan. Want eerlijk is eerlijk, de beste beloning voor onze inspanningen is dat we zien hoeveel plezier onze leden hebben op het veld, zowel tijdens de wedstrijden als op het trainingsveld. En dát is dus de reden dat ik met mijn hand op mijn hart kan zeggen dat het erg goed gaat met NVC."

Overigens won het eerste elftal van NVC het afgelopen weekend zijn uitwedstrijd met 1-6 (!) en is daarmee voorlopig geheel veilig terug in de middenmoot van de tweede klas.