De feestverlichting die vorig jaar vlak voor de sintintocht de straten versierde.
De feestverlichting die vorig jaar vlak voor de sintintocht de straten versierde. Foto: Tom Loman

Nieuwe feestverlichting gestolen uit vrachtwagen

NAARDEN - Heeft de gemeente net gloednieuwe feestverlichting gekocht voor Naarden-Vesting, worden de lampjes gestolen. Ergens tussen Griekenland en Belgiƫ zijn ze vorige week verdwenen uit de vrachtwagen die op weg was naar Naarden. De importeur levert nu een vervangende set, zodat Sinterklaas de 22e alsnog in het licht zijn opwachting kan maken.

door Lisa van Dorp

"Ik dacht eerst dat het een grap was, maar realiseerde me vervolgens dat we heel snel moesten schakelen om op tijd te zijn voor de intocht", vertelt wethouder Miriam van Meerten-Kok (Toerisme). Vrijdag kreeg ze bericht van de diefstal, maandag bleek de importeur een vervangende set te kunnen leveren. "We hadden net een prachtige feƫerieke set gekocht met allemaal blauw-witte lampjes. 125 meter lang, veel sjieker dan die korte van vorig jaar. De dieven hebben op een parkeerplaats toegeslagen. Een ordinaire roof."

"Ongelooflijk. Hadden we het net rond, gebeurt dit weer", verzucht ook Marije van Proosdij, voorzitter van de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting (OVNV). Na jaren discussie over wie de feestverlichting in de Marktstraat en de Cattenhagestraat moet betalen, waren de ondernemers en de lokale politiek er net uit: de kosten ad 10.000 euro worden de komende tien jaar gedeeld door de gemeente, de ondernemers en de Naarders. De gemeente betaalt de helft, ondernemers en inwoners nemen met vrijwillige bijdragen de andere helft voor hun rekening. Dat laatste is realistisch, denkt Van Proosdij, "want het is tot nu toe steeds gelukt".
De afgelopen jaren was het telkens spannend of de feestverlichting in de Vesting er zou hangen. Nadat de politiek in 2007 besloot dat het bedrijfsleven zelf voor de verlichting moest zorgen, moesten de ondernemers jaarlijks met de pet rond om het geld bijeen te krijgen. Vorig jaar bleken de zakken echt leeg na zes jaar crisis. De lampjes konden toen alleen worden opgehangen omdat een anonieme Naarder op de valreep 5.000 euro uit eigen zak schonk aan de OVNV.

Lees verder op pagina 3.