GroenLinks haalde vorige week 1.317 handtekeningen op van Naarders die niet willen dat het zwembad sluit.
GroenLinks haalde vorige week 1.317 handtekeningen op van Naarders die niet willen dat het zwembad sluit. Foto: Bob Awick

Coalitie: 'Sluiten Lunet en bieb niet in begroting'

NAARDEN - Fors bezuinigen doet Naarden niet meer zelf, maar samen met Muiden en Bussum na de fusie in 2016. Daarbij is geen sprake van een dreigende sluiting van De Lunet en de bibliotheek. En het Vogelasiel moet openblijven met regionale steun. Dat zijn de meest opvallende uitkomsten van de gemeenteraad die vorige week zes uur vergaderde over de begroting.

door Lisa van Dorp

De gemeenteraad behandelde woensdag de begroting voor 2015 en het meerjarenperspectief. Het voorstel van het college om te wachten met rigoureuze bezuinigingen tot na de fusie werd door de raad overgenomen. De gedachte daarachter is dat de gemeente best weet waar nu geld af kan, maar dat het handiger is om samen met Bussum en Muiden te bezuinigen, zodat gezocht kan worden naar synergie.

Tijdens de vergadering kwam ook de tegenbegroting aan bod die oppositiepartij GroenLinks had gemaakt. Daarin stelt de partij voor om anders te bezuinigen dan het college voor ogen heeft, waardoor onder meer zwembad De Lunet en de bibliotheek open zouden kunnen blijven. De coalitie serveerde echter alle tegenvoorstellen van GroenLinks af, behalve het idee om de geboorte van de fusiegemeente in 2016 te vieren met vuurwerk.

De discussie over de tegenbegroting draaide met name om de toekomst van De Lunet en de bibliotheek. De coalitie bestreed het standpunt van GroenLinks dat in de begroting al vast zou staan dat de twee voorzieningen dicht moeten om geld te besparen. "Er is helemaal geen sprake van een dreigende sluiting", zei Jelmer Kruijt, voorzitter van de VVD-fractie. "Dat is een voorbarige conclusie van GroenLinks waarmee een groot aantal Naarders onnodig bang is gemaakt. In de begroting staat dat we met Bussum en Muiden gaan kijken hoe we het gezamenlijk kunnen oplossen. We willen zwemmen en bibliotheek op korte afstand van de inwoners houden."

Dubbel gevoel
Een motie van de oppositie om dan maar op papier te zetten dat de raad tegen de sluiting van zwembad en bibliotheek is, haalde het niet. "Een gemiste kans om duidelijkheid te scheppen", vond Dries Barteling van GroenLinks. Hij hield een dubbel gevoel over aan de vergadering. "Ons doel was om met de tegenbegroting de bezuinigingen van tafel te krijgen. Dat is niet gelukt. Maar de coalitie en het college hebben in de discussie wel verklaard dat sluiting van bibliotheek en zwembad niet aan de orde is. Daar gaan we ze aan houden."

Kruijt: 'Er is helemaal geen sprake van een dreigende sluiting'

De raad was het wel unaniem eens over de 'vogeltjesmotie' van de VVD. Wethouder Van Meerten-Kok kreeg de opdracht om bij de regiogemeentes te lobbyen voor gezamenlijke financiering van het Vogelasiel aan de Burgemeester Jur Visserlaan. Het asiel maakte onlangs bekend dat sluiting dreigt omdat de gemeentes de subsidiekraan hebben dichtgedraaid.

Dat kan niet, vindt de raad. Kruijt: "Naarden en het Vogelasiel horen bij elkaar. Het zou eeuwig zonde zijn als die band na 60 jaar verloren gaat. Het asiel heeft een regionale functie. Sommige gemeentes brengen wel heel veel vogels, maar geven geen subsidie. Dat moet anders."