Afbeelding

Roestige Engelse bulldog

Voor de leek een brok roest. Voor de liefhebber een fraai object. Dik honderd jaar en met een gedenkwaardig feit als toegift.

Opnieuw uit een van de akkers rond Bussum en Huizen een bijzondere vondst. Een revolver die naar de pittige naam British Bull Dog revolver luistert. De gegevens: type: zakrevolver. Gemaakt in: Verenigd Koninkrijk. Ontwerper: Philip Webley & Son. Ontworpen in 1872. Gefabriceerd door: Webley en een aantal andere fabrikanten in Amerika en Europa. Productie: 1872 - 1900.

De cilinder kan 5 patronen bevatten van het randvuurtype, kaliber .44. Had een wegklapbare trekker om ongelukken in de broekzak te voorkomen. Een zeer gewild wapen voor zelfverdediging. Maar ook om er een kwalijke daad mee te plegen.

Op 2 juli 1881 werd de toenmalige president van de Verenigde Staten door de misnoegde advocaat Charles G. Guiteau met een Bull Dog revolver neergeknald. Een ijdeltuit, deze moordenaar. Hij wilde aanvankelijk een ivoren handgreep hebben, want dat zou later mooi staan in een museum. Het was echter te duur en hij kocht dus een Bull Dog revolver met een houten handgreep. Na de rechtszaak tegen Guiteau kwam de gewraakte revolver inderdaad in het Smithsonian Institution terecht, waaruit hij enige tijd later verdween. Om er nooit meer terug te keren.