Scholen wachten af

NAARDEN - De Naardense basisscholen weten nog niet hoe Zwarte Piet er dit jaar op hun schoolplein uitziet. De scholen wachten op twee dingen: de uitspraak van de Raad van State én het Sinterklaasjournaal. Dat zegt Chris Heersink van de Tweemaster namens de zes basisscholen.

door Lisa van Dorp

In de aanloop naar de sintintocht hebben de directeuren van De Tweemaster, de Godelindeschool, de Comeniusschool, de Minister Calsschool, de Rehobothschool en Kinderrijk vorige maand in hun reguliere overleg besloten dat ze de landelijke lijn volgen. Heersink: "Als het dit jaar anders moet, doen we het anders. De rechterlijke uitspraak en het Sinterklaasjournaal zijn voor ons leidend. Als Zwarte Piet daar verandert, gaan we er niet tegenin."

De scholen scharen zich met dit standpunt achter de Stichting Burgerzin die het Naarder sinterklaasfeest organiseert. "Als de Raad van State de rechtbank gelijk geeft en de wet aanpast, moeten we ons ook aanpassen. Als de Raad zegt 'Van der Laan, doe het over', dan geldt het alleen voor Amsterdam. We wachten af", zei Don Willeman eerder in NaarderNieuws.

De Amsterdamse basisscholen zien het anders: het merendeel van de 200 scholen past Zwarte Piet dit jaar sowieso aan. Volgens Het Parool kiezen de schoolbesturen in de hoofdstad voor Pieten met roetvegen op een ongeschmickt gezicht en 'kleurenpieten'. De scholen volgen daarin de gemeente die stapsgewijs naar een Piet toe wil die 'minder zwart en minder knecht' is.

De Raad van State oordeelt vlak vóór de intocht in Gouda over de vraag of de overheid landelijk eisen moet stellen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Eerder vond de rechtbank dat de Amsterdamse burgemeester bij de vergunningverlening voor de intocht te weinig rekening had gehouden met de gevoelens van donkere Amsterdammers. De rechter noemde Piet een "negatief stereotype".