De voorzitter van de Lakeland Foundation Jack Patijn onthult het muurgedicht.
De voorzitter van de Lakeland Foundation Jack Patijn onthult het muurgedicht. Foto: Bob Awick

Kleine 90 lokale goede doelen
in de race voor financiering

NAARDEN - De oproep die de Lakeland Foundation eind september in de kranten van Enter Media deed om lokale goede doelen te vinden, is een groot succes. Dat zegt Pieter Schut van de stichting. In een maand tijd hebben 86 lokale initiatieven zich bij de Gooise stichting gemeld met een verzoek om financiering.

Het succes van de actie Local Funding verraste het bestuur, vertelt secretaris Pieter Schut. "Nadat het artikel over Otto en Muriel Bekouw in de kranten had gestaan, werden we op het secretariaat bedolven onder de post en plat gebeld door mensen met vragen. Missie geslaagd: wij hebben nu een ruime keuze uit originele plannen en een hoop lokale organisaties kunnen straks met financiƫle steun van de Lakeland Foundation hun doelen verwezenlijken. Een win-winsituatie."

Het krantenartikel van eind september ging over de jarige Lakeland Foundation, een stichting uit Laren die al 25 jaar geld weggeeft aan kleinschalige projecten die een band hebben met het Gooi. De stichting kampte echter met een gebrek aan bekendheid bij het brede publiek, waardoor de vreemde situatie was ontstaan dat er wel geld beschikbaar was voor mooie initiatieven maar dat niemand zich ervoor aanmeldde. Oprichter Otto Bekouw kondigde aan dat zijn foundation dit najaar als verjaardagscadeau extra bedragen tot 4.000 euro beschikbaar stelde voor lokale Gooise goede doelen.

Het regende aanmeldingen. "Sportclubs, speeltuinverenigingen, mantelzorgers, organisatoren van lokale festiviteiten: de mensen uit de Gooi en Vechtstreek hebben massaal projectvoorstellen ingediend", vertelt Schut. Al doet hij al langer in goede doelen, Schut is onder de indruk van wat er allemaal op dit vlak in de regio blijkt te gebeuren. "Van Weesp tot Eemnes en van Loosdrecht tot Huizen zijn er verbazend veel mensen actief met precies hetgene dat wij graag ondersteunen. Zeker 80 procent van de voorstellen betreft de kleinschalige, lokale initiatieven waar de plaatselijke gemeenschap wat aan heeft en die we dus zoeken."

Het bestuur van de stichting beoordeelt deze week de aanvragen en de achterliggende motivatie. Niet eerder was dat zo'n klus, met een tafel vol kandidaten. "Het is een hele berg papier. We bekijken welke projecten het best bij onze uitgangspunten passen. Het moet lokaal, kleinschalig, Goois en sociaal zijn. En het moet duidelijk iets bijdragen aan de lokale gemeenschap. Het helpt ook als we de indieners kennen: we willen zeker weten dat het geld goed terechtkomt." Schut wil nog niets kwijt over de kanshebbers. "Er zitten hele originele dingen tussen."

Muurgedicht
Ter ere van het 25-jarig bestaan hield de stichting vrijdag een symposium in het Naardense stadhuis voor zo'n 80 genodigden. Naarden hield een muurgedicht van Bernlef over aan het verjaardagsfeestje: de Lakeland Foundation sponsorde het project 'zesde muurgedicht' van de Vereniging Vestingstad.