Daan Rolandus kreeg zaterdag ook de 'Gouden Speld', een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Amateurtoneel.
Daan Rolandus kreeg zaterdag ook de 'Gouden Speld', een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Amateurtoneel. Foto: Bob Awick

'Nieuwe voorzitter, nieuwe kansen'

NAARDEN - Een verrassingsfeestje voor Daan Rolandus afgelopen zaterdag in gebouw De Hoed: toneelvereniging ToVeNaar zette de scheidend voorzitter in het zonnetje. De geboren Naarder was de afgelopen twintig jaar bestuurslid bij de club: eerst als secretaris, de laatste negen jaar was hij voorzitter. Een terugblik.

door Lisa van Dorp

Verrast?
"Totaal. Mijn vrouw en dochter zaten in het complot. We zouden onze dochter bij De Hoed ophalen en naar de film gaan, maar ineens stond daar iedereen."

Verdrietig?
"Nee. Op een gegeven moment is het tijd voor iemand anders. Ik heb het twintig jaar gedaan, dan is het tijd om te vertrekken. Nieuwe voorzitter, nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Je ging in 1974 bij het toneel. Wat is de grootste verandering in 40 jaar tijd?
"Toen ik lid werd, kon je kiezen uit vier clubs die per jaar vier uitvoeringen deden. Het was dringen geblazen: als je geluk had kon je eens in de drie jaar in een stuk meespelen. Nu hebben we veel minder leden. Tegenwoordig is er veel meer vermaak dan alleen de lokale toneelvereniging."

Waar ben je trots op?
"Ik heb geprobeerd meer structuur aan te brengen. De rollen zijn omschreven en we hebben checklists voor producties. Je kunt wel een amateurclub zijn, maar het moet soepeltjes verlopen."

Wat nu?
"ik blijf voor het gebouw zorgen en ben voorzitter van de Open Monumentendag Naarden."

Welke voorstelling is je bijgebleven?
"De musical 'Lang en gelukkig' van Arjan Ederveen. Ik speelde Irma Zonderboezem. Geweldig was dat."

Nog tips voor je opvolger Martin Vlug?
"Luister naar de leden. Ik hoor geluiden dat mensen vinden dat het anders kan na twintig jaar structuur."

Welke rol wil je ooit nog eens spelen?
"Die van Sinterklaas bij de intocht in de Vesting."