Othman Chahid (28) en Ayad Mejaiti (60) zitten namens het moskeebestuur in het project herinrichting Keverdijk.
Othman Chahid (28) en Ayad Mejaiti (60) zitten namens het moskeebestuur in het project herinrichting Keverdijk. Foto: Bob Awick

Moskeebestuur wil dubbel zo veel
ruimte in nieuw hart Keverdijk

NAARDEN - De gemeenteraad keurde vorige week het Ambitiedocument Centrum Keverdijk goed. In het hart van de wijk moeten nieuwe woningen en een voorzieningencomplex komen. Aan de onderhandelingstafel zit ook de Marokkaanse gemeenschap, eigenaar van de moskee en huurder van verenigingsruimte. Het bestuur wil in de nieuwe situatie twee keer zo veel vierkante meters. "We zijn uit ons jasje gegroeid. Bij evenementen zoals het Suikerfeest past het niet meer."

Door Lisa van Dorp

In een afgeleefd klaslokaal met uitzicht op de speeltuin schenken bestuursleden Ayad Mejaiti (60) en Othman Chahid (28) Marokkaanse thee. "Geen muntthee, maar shibathee. Die drinken we in de winter", vertelt Chahid, terwijl hij een half kopje suiker in zijn glas kiept. Mejaiti en Chahid vertegenwoordigen de Marokkaanse gemeenschap (300 Naarders, 70 gezinnen) in de gesprekken met de gemeente over de herinrichting van het centrum van de Keverdijk. Wat willen ze?

Om mee te beginnen. Wie komen er in de moskee?
Chahid: "De moskee is een tweede huis voor de Marokkaanse gemeenschap in Naarden. De gemeenschap is als een familie. Onze leden wonen in de Keverdijk, Vierhoven, de Vesting en het Thijssepark. Alleen Marokkaanse gezinnen zijn lid, maar ook Afghanen en Turken komen bij ons bidden. En andere moslims als ze in Naarden werken. De moskee is voor iedereen toegankelijk." Mejaiti: "Wij moslims bidden vijf keer per dag. Als je in de gelegenheid bent, doe je dat in de moskee. In elk geval op vrijdag, want dan is de belangrijkste gebedsdienst van de islam, zoals de christenen dat op zondag doen en de joden op zaterdag."

Hoe ziet de ideale bouwtekening er wat jullie betreft uit?
Chahid: "Onze vereniging heeft nu 250 vierkante meter tot zijn beschikking. We hebben 110 vierkante meter moskee (gebedsruimte, ontvangstruimte, wasruimtes) en 140 vierkante meter verenigingsruimte (keuken, leslokaal, wc, hal). Vanwege de groei van onze gemeenschap willen we dat verdubbelen tot 450 vierkante meter. We komen namelijk structureel ruimte tekort tijdens het vrijdaggebed en op hoogtijdagen zoals het offerfeest en tijdens de Ramadan. Dan is er niet genoeg plek voor alle mannen om te bidden."

Vrouwen
Mejaiti: "Daarbij hebben de vrouwen geen aparte gebedsruimte. Ze bidden in het klaslokaal dat we ombouwen tot gebedsruimte door de tafels en stoelen aan de kant te zetten en tapijten uit te rollen. Ze volgen de gebedsdienst via een camera die in de moskee hangt. In de nieuwe situatie zouden we twee aparte gebedsruimtes willen, een voor mannen en een voor vrouwen."

'We komen structureel ruimte tekort tijdens het vrijdaggebed'

Meer vierkante meters. Wat nog meer?
Mejaiti: "Wethouder Adriani wilde een deel van het Kulturhus inruimen voor de moskee, maar onze voorkeur gaat uit naar een losstaand gebouw in verband met overlast. We hebben vijf gebedsdiensten per dag. Met de Ramadan is er veel aanloop, soms tot 's avonds laat. Als je direct naast of boven een moskee woont, krijg je daar last van. Andersom wil je als moskee ook niet naast een ruimte zitten die 's avonds gebruikt wordt voor bijvoorbeeld feestjes. Een moskee is een plek waar je tot rust komt. We passen wel naast een kinderdagverblijf of de bibliotheek."

Chahid: "Het liefst zitten we ook direct naast de ruimte van de Vereniging Marokkanen Naarden. Onze activiteiten zitten zo dicht bij elkaar dat twee aparte locaties niet handig zijn."

Hoe moet de nieuwe moskee er uitzien? Het huidige gebouw ziet er niet uit als een moskee.
Chahid: "Vanuit de islam zijn er geen eisen aan het uiterlijk van een moskee. Voor ons is het belangrijkste dat het een functioneel gebouw is dat past in de wijk."

Mejaiti: "Een moskee van Arabische architectuur, met een koepel en minaretten, zou ik wel een verrijking vinden. Maar dat is veel duurder dan vier muren en een dak."

Gaat dat allemaal passen in het bouwplan?
Mejaiti: "We hebben nog veel vragen die hopelijk beantwoord worden in de vijf tekeningen die volgende maand klaar zijn. De financiƫn zijn een zorg."

Het huidige voorzieningencomplex in de Keverdijk gaat op de schop.