GroenLinks vindt bezuinigingen op het zwembad niet nodig.
GroenLinks vindt bezuinigingen op het zwembad niet nodig. Foto: Bob Awick

'Anders bezuinigen'

NAARDEN - Bezuinigen op zwembad De Lunet en de bieb is niet nodig. De twee voorzieningen hoeven het in de toekomst niet met minder te doen of te sluiten als de gemeente elders tonnen vandaan haalt. Dat stelt GroenLinks deze week in een 'tegenbegroting'.

door Lisa van Dorp

Met nog een dikke week te gaan tot de begrotingsraad op 5 november komt de lokale GroenLinksfractie met een tegenbegroting. Het 27 pagina's tellende document dat een alternatief moet bieden voor de gemeentelijke begroting is helemaal doorgerekend door ambtenaren op het stadhuis. Fractievoorzitter Dries Bartelink motiveert: "Schoon de fusie in willen is goed, maar het college maakt de verkeerde keuzes. Je moet niet bezuinigen op het zwembad of de bibliotheek. Als je ziet hoe intensief ouderen en jeugd nu gebruik maken van deze twee instellingen is het niet verstandig om hierop te beknibbelen. Om aan Naarders te laten zien dat het ook anders kan, hebben we een alternatief ontwikkeld."
Naarden moet de komende jaren hard bezuinigen, wil het een miljoenentekort voorkomen. De coalitie wil snijden in de voorzieningen en uitdrukkelijk niet de belasting verhogen. In de begroting die de raad 5 november behandelt, komt het college daarom met verschillende scenario's waarin het zwembad en de bieb gesloten worden, dan wel 'versoberd' verder gaan. Dat zou de gemeente structureel tussen de 1 en 1,5 ton euro opleveren. Maar volgens oppositiepartij GroenLinks kunnen zwembad en bieb gewoon behouden blijven zonder de woonlasten te verhogen. "We zetten er in onze tegenbegroting vier goede nieuwe besparingen tegenover." Het gaat dan om betaald parkeren in de Vesting voor bezoekers, minder tijd te steken in de verlening van bouw- en sloopvergunningen, de leges zonodig duurder maken, de uitbreiding van de wethoudersformatie terug te draaien en te besparen op de kosten voor het ophalen van afval. Die vier maatregelen zouden samen goed zijn voor 3 ton in 2015, oplopend tot structureel 4 ton.
Financieel wethouder Adriani zei bij de presentatie van de begroting dat hij het liefst samen met de nieuwe fusiegemeente wil bezuinigen. "Als we het als Naarden alleen sluitend maken, wordt het kaalslag. Dan praat je over draconische maatregelen als het sluiten van De Lunet en de bibliotheek. Als we het met de nieuwe gemeente gezamenlijk bekijken, zijn creatieve oplossingen mogelijk. Als we samen met Bussum en Muiden onderzoeken waar we op zwemmogelijkheden kunnen bezuinigen, hebben we het totaalplaatje. Zo zouden we De Lunet en De Zandzee bijvoorbeeld onder één directie kunnen brengen, wat mogelijk voldoende besparingen oplevert om twee zwembaden te behouden."