Lot Vermeer (links) en Annette Wolthers willen een impuls geven aan de Mierenmeent 122.
Lot Vermeer (links) en Annette Wolthers willen een impuls geven aan de Mierenmeent 122.

Oude brandweerkazerne omtoveren tot ontmoetingsplek

HILVERSUMSE MEENT - Van een vergeten stukje Meent tot een bruisende locatie: dat is wat Lot Vermeer en Annette Wolthers willen bereiken met de oude brandweerkazerne aan de Mierenmeent 122. Dit moet een ontmoetingsplek en creatieve broedplaats worden.

door Ingmar Meijer

De voormalige brandweerlocatie ligt diep verstopt in de Hilversumse Meent. Bij de eerste aanblik op het leegstaande pand ga je als bezoeker begrijpen waarom de voormalige kazerne zo afgelegen ligt. Onkruid heeft het plein overgenomen, onverzorgde grijze brandweerdeuren, spinrag hangt overal en nergens en binnen staan stoelen en tafels die niet zouden misstaan op een jarentachtigfeest.

Troosteloos
Troosteloos oogt het. De gedateerde oranje EHBO-verbandtrommel die achter de voordeur aan de muur hangt, zegt eigenlijk alles. Het statement luidt: 'lap me op en snel.' Dat is dan ook precies wat Vermeer en Wolthers van plan zijn. Het is snel gegaan met het pand. Zes jaar terug was het brandweerkorps daar nog gevestigd, nu is het complex in verval geraakt.

Dat betreurt het tweetal, omdat dit plekje in de Meent zo veel potentie heeft en een centrale rol kan spelen voor de buurtbewoners. Nadat het plaatsen van een KPN UMTS zendmast op dit terrein eindelijk van de baan was, zijn de twee aan het werk gegaan met hun idee om een creatieve broedplaats te creëren. Het complex heeft een impuls nodig en dat komt tevens ten goede aan hun eigen wijk. "Alles wat voor nieuw leven zorgt, is goed voor de buurt en samenhang", zegt Vermeer.

Concreet uitgewerkt is hun plan nog niet. De twee initiatiefneemsters willen een creatieve locatie creëren voor zelfstandigen. Daarbij denken zij aan atelierruimtes, multifunctionele units voor lezingen en de moestuin achter het pand kan een plek zijn voor de groenteclub.

'De voormalige kazerne pimpen tot bruisend centrum'

Met de speerpunten creativiteit, duurzaamheid, ontmoeting en verbinding willen zij de voormalige kazerne pimpen tot bruisend centrum. Naar eigen zeggen zijn het enthousiasme en het animo groot onder de Meentbewoners. Als zij door de wijk lopen, worden zij geregeld aangesproken. De reacties zijn vooral lovend.

Enthousiast
In het raadhuis reageerde het gemeentebestuur eveneens positief. De link met het college was snel gelegd. Wolthers is naast bewoonster van de Meent ook gemeenteraadslid voor D66. Wethouder van Wijkzaken en Cultuur, Wimar Jaeger, was direct enthousiast over het voornemen van het duo om de Mierenmeent 122 op te knappen. "De kazerne krijgt zo een nieuwe bestemming waar de hele buurt plezier van heeft", aldus Wolthers' partijgenoot.

Dat het plan op steun kan rekenen van de gemeente heeft volgens de dames eveneens te maken met het streven van het college naar burgerparticipatie en de wens om initiatieven vanuit de wijken te steunen. Vermeer en Wolthers hebben zes maanden de tijd om hun ideeën uit te werken en een haalbaarheidsonderzoek te doen. Op basis van het door hen geschetste aantal deelnemers en het uitgerekende financiële plaatje beslist de gemeenteraad of zij wel of niet instemt met het hergebruik van de oude brandweerkazerne.

Suggesties
Momenteel zijn de twee bezig met inventarisatie. Wie bijvoorbeeld een suggestie aan wil dragen of mee wil werken kan dat doorgeven via aanmelden@meentwerf.nl.