In mei vorig jaar vertelden boze bewoners op een protestbijeenkomst over hun zorgen aan toenmalig wethouder Wonen Marcel Adriani.
In mei vorig jaar vertelden boze bewoners op een protestbijeenkomst over hun zorgen aan toenmalig wethouder Wonen Marcel Adriani. Foto: Lisa van Dorp

Omwonenden willen groene, open speelplek in hart Keverdijk

NAARDEN - De gemeenteraad buigt zich vandaag in de voorronde over het 'ambitiedocument centrum Keverdijk'. Nadat de raad vorig jaar na fel buurtprotest de startnotitie voor de bouw van 80 woningen in het hart van de Keverdijk van tafel veegde en een nieuw burgerparticipatietraject voorschreef, is dit de eerste keer dat er iets inhoudelijks besproken wordt. Een update.

door Lisa van Dorp

Het 'ambitiedocument centrum Keverdijk' waar vanavond over gesproken wordt, bevat de meningen van 402 buurtbewoners over hoe het gebied tussen de Kolonel Verveerstraat, de Majoor Kampsstraat en de B. van Rooijenstraat ingericht moet worden. Daar staan nu de SCAN, de moskee, de Schakel, de speeltuin en het grasveld. De gemeente en Dudok Wonen willen er nieuwe woningen en voorzieningen neerzetten in overleg met belanghebbenden.

Op bijeenkomsten en de website samenkeverdijk.nl. gaven buurtbewoners de afgelopen maanden te kennen hoe het centrum van hun wijk er uit moet komen te zien. Bureau Social Impact uit Amstelveen peilde de meningen en schreef het document dat zes pagina's telt.

Het centrum van de Keverdijk moet van de omwonenden vooral groen blijven, een open en leeg karakter hebben en een speel- en ontmoetingsplek zijn, blijkt uit het ambitiedocument. 'Speels' en 'samen' zijn de belangrijkste waarden. Een ruime meerderheid (82%) van de ondervraagden vindt ruimte om te recreëren op deze plek belangrijk. De buurt is tegelijkertijd niet tegen de komst van nieuwbouw: een meerderheid (68%) vindt dat de bestaande seniorenwoningen door laagbouw vervangen moeten worden.

Naast wensen van bewoners bevat het ambitiedocument ook de kaders die de gemeenteraad vorig jaar mei aan het project meegaf. Zo moet nieuwbouw passen bij het karakter van tuindorp Keverdijk, moet er ruimte zijn voor kinderopvang, bibliotheek en uitbreiding van de moskee én moet het plan financieel haalbaar zijn.

Wie op meer inhoud had gerekend, moet nog even wachten

Wachten
Wie na een jaar stilte rond het project op meer inhoud dan kaders en meningen had gerekend, moet nog even wachten. "Het ambitiedocument is het vertrekpunt voor het vervolgtraject", zegt Ard Bolks, projectmanager bij de gemeente. "Het document geeft aan wat de omgeving van het project verwacht. Als de raad deze maand akkoord is, gaan we stedebouwkundigen vragen om verschillende varianten te ontwerpen. Het ambitiedocument sluit de voorbereidende fase af. In maart volgend jaar moet er een concreet projectplan liggen."

Heleen Pel, oprichtster van Comité Centrum Keverdijk waarin bewoners verenigd zijn, is blij met het document, al is het nog een lange weg naar concrete bouwplannen. "Het is een kwetsbaar traject. We zijn als bewoners anderhalf jaar geleden opgestaan en nu zijn we inhoudelijk een stapje verder naar de herinrichting. Maar qua proces hebben we een hele grote stap gemaakt: namelijk dat we met elkaar de waarden van het gebied hebben bepaald. Dat kost meer tijd dan je denkt."

Volgens Pel geeft het ambitiedocument duidelijk aan dat de Keverdijk voor saamhorigheid staat. "Ik ben vreselijk trots op de Keverdijkers. Honderden mensen hebben meegedaan. Onze kernwaarden voor het gebied zijn groen, een open karakter, spelen, ontmoeting tussen jong en oud en tussen verschillende culturen. Dat mag nooit in het geding komen door bebouwing wat ons betreft."

Spanningsveld
Het is echter de vraag of al deze wensen en kaders wel samen in één nieuwbouwplan passen. Staat de wens van de buurt, het groen en openhouden van de wijk, niet haaks op de eis van de raad dat er zo gebouwd moet worden dat het financieel haalbaar is? Pel: "Het blijft een spanningsveld. Die weging komt uiteindelijk nog. We hebben nu met z'n allen een hele grote stap gezet." Projectmanager Bolks: "De ambitie is dat het allemaal past in het centrum van de wijk."

Na de behandeling in de voorronde vanavond neemt de raad 22 oktober een besluit over het ambitiedocument. In november worden 'circa vijf' varianten uitgewerkt. In maart volgend jaar moet er dan een bouwtekening liggen.

De gemeenteraad wees het centrum van de wijk al in 2003  aan als 'ontwikkellocatie'.