Afbeelding

Over tijden die voorbij zijn...

Bejaarden poseren op 31 augustus 1898 in de tuin van het Diakoniehuis in de Turfpoortstraat. Het plaatje werd gemaakt door fotograaf Cornelis Tettero die er drie kwartjes voor rekende. Het was ter gelegenheid van de kroningsfeesten voor Wilhelmina, vandaar de imposante taart. Het vergde wat tijd om deze kennis te vergaren want de foto zit zonder enige aanduiding in het Stadsarchief.

Inmiddels kennen we de namen van de hier afgebeelde mannen. Op de eerste rij zit als tweede van links Martinus Houtman (1826-1902). Hij had het niet helemaal naar zijn zin in het bejaardenhuis. Voor een kleine overtreding van de regels hadden de diakenen hem huisarrest opgelegd. Omdat hij het daar niet mee eens was, besloot hij er vandoor te gaan. Op 3 augustus 1897 klom hij over de tuinmuur aan de Beijert en was vrij man. Maar al snel betreurde hij zijn uitbraak en richtte zich tot het kerkbestuur om weer in het tehuis te mogen worden opgenomen. Hoe dat afliep en nog heel veel meer, leest u in De Omroeper.

Wilt u meer weten over uw woonomgeving? U vindt het in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.