Parkwijk snel verkeersveiliger

NAARDEN - Buurtplatform Parkwijk is blij met het besluit van de gemeenteraad om iets te doen aan de verkeersveiligheid in Oranje Nassaupark Noord. Dat laat een woordvoerder weten. Het buurtplatform wil echter wel dat de gemeente snel doorpakt.

De gemeenteraad besloot 17 september dat het college moet starten met het veiliger maken van de Koningin Wilhelminalaan, de Alexanderlaan en de Thierensweg in Oranje Nassaupark Noord. Het gebied is een 30-kilometerzone, maar de weg is daar niet op ingericht. Daardoor rijden automobilisten er vaak te hard, wat onveilige situaties oplevert.

"We zijn blij dat de raad in deze tijden van crisis besloten heeft dat het college maatregelen moet nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren", reageert Henk Makaske, bestuurslid van Parkwijk met de portefeuille Verkeer. Makaske plaatst echter meteen kanttekeningen bij het raadsbesluit. "De raad heeft nog geen geldbedrag gereserveerd of een realisatiedatum genoemd. Wij zijn daar vrij alert op omdat we als buurt al zeventien jaar bezig zijn met dit onderwerp. We hopen dat het niet het zoveelste hoofdstuk in dit verhaal met Kafkaeske trekjes wordt." Dat het onderwerp leeft in de buurt bleek al tijdens de vooronde begin september. Toen hadden zo'n zestig buurtbewoners de moeite genomen om een appel op de lokale politiek te doen.

Verkeerswethouder Sanderse kreeg de opdracht van de raad om de toegang naar de 30-kilometerwijk duidelijker te markeren. Voor automobilisten die uit omliggende straten komen waar 50 kilometer gereden mag worden, is de overgang naar de 30-kilometerzone niet goed zichtbaar. Als tweede maatregel moeten fietsers op de drie wegen meer ruimte krijgen. Dat moet gebeuren door rode 'fietssuggestiestroken' in het asfalt te maken.

Volgens Makaske deden zich gelukkig nog geen dodelijke ongevallen voor, maar is er 'regelmatig sprake van blikschade'.