Wijkagent Overliese bekijkt de schade in de speeltuin aan de Verlengde Fortlaan.
Wijkagent Overliese bekijkt de schade in de speeltuin aan de Verlengde Fortlaan. Foto: Bob Awick

Veel klachten over jeugdoverlast

NAARDEN - Het is mis in de speeltuintjes van Naarden. Lege drankflessen en wietzakjes, gesloopte bankjes, geschreeuw. De politie krijgt de afgelopen maanden minstens drie meldingen van jeugdoverlast per week. Wijkagent Mark Overliese vindt het een 'lastig' fenomeen. "Elke dag met je vrienden hangen in een plantsoentje is niet strafbaar. Maar je zult er maar naast wonen."

door Lisa van Dorp

De speeltuintjes aan de Keizer Ottoweg, de Jan ter Gouwweg, de Verlengde Fortlaan, de Thorbeckelaan: het zijn de favoriete hangplekken van de Naardense schooljeugd. Omwonenden bellen de politie omdat ze last hebben van groepen jongeren die er zitten. Maar wat voor de een ontoelaatbare overlast is, is voor de ander gewoon een middagje chillen. Met vrienden, chips, snoep, cola, bier, een blowtje, muziek op de iPod.

De jongeren die voor overlast zorgen zijn middelbare scholieren in de leeftijd van dertien tot zestien jaar. Overliese: "We zien verschillende groepen jongeren, een mengelmoes van jongens en meisjes. Vaak komen ze uit dezelfde buurt als waar ze overlast veroorzaken." Niet alle groepen zijn vervelend. "De dertienjarigen zitten gewoon te praten met een muziekje erbij, anderen blowen en drinken." De politie heeft het er maar druk mee. De laatste maanden worden ze drie keer per week gebeld. Overliese wijt de hoeveelheid klachten aan het mooie weer. "We hebben een mooie nazomer, dus iedereen is langer buiten. Je ziet het de kop op steken in de zomer en tijdens vakanties."

Strafbaar
De politie grijpt alleen in als er iets strafbaars gebeurt. Overliese: "We praten met betrokkenen, sturen de jongeren weg, al dan niet nadat ze eerst hun troep hebben moeten opruimen. We sturen de ouders een brief met het verzoek of ze het gesprek met hun kind aangaan over de gevolgen van hun gedrag voor de omwonenden. We geven boetes en brengen kinderen thuis als er dingen gebeuren die van de wet niet mogen: drinken en blowen onder de achttien jaar, vandalisme, 's avonds laat schreeuwen."

Volgens de wijkagent is jeugdoverlast een lastig fenomeen omdat er twee kanten aan het verhaal zitten. "De mensen die naast een hangplek wonen, ervaren echt overlast. Uit een analyse van alle meldingen van jeugdoverlast van juni 2013 tot juni dit jaar blijkt dat op een totaal van 79 meldingen er 48 bij negen Naarders vandaan komen. Zij zijn daarmee goed voor 75 procent van de klachten. Die mensen blijken naast een hangplek te wonen."

'We leven in een maatschappij waar we dicht op elkaar zitten'

Aan de andere kant is het iets van alle tijden dat pubers gezellig bij elkaar willen zijn. "De laatste melding waar ik bij was, ging om dertien scholieren die aan een picknicktafel zaten te praten. Er was niets aan de hand, alleen hadden ze er een enorme troep van gemaakt. Om hen heen lag een kring van lege chipszakken, blikjes en andere troep. Die heb ik ze zelf laten opruimen. Het waren prima pubers om mee te praten. Zij zeiden: 'Meneer, waar mogen we dan wel chillen? We worden overal weggestuurd.' Hen snap ik ook."

Overliese ziet geen structurele oplossing anders dan dat iedereen een beetje begrip voor elkaar opbrengt. "We leven nou eenmaal in een maatschappij waar we dicht op elkaar zitten. Buurtbewoners moeten begrijpen dat pubers ruimte nodig hebben om hun ding te doen en jongeren moeten rekening houden met de buurt en gewoon hun troep opruimen."