Kruispunt veiliger

NAARDEN - De gemeenteraad wil het kruispunt Churchillstraat/Rijksweg aanpakken nu de riolering in de wijk binnenkort op de schop gaat. De coalitiepartijen en de PvdA dienen daar vanavond een motie over in tijdens de gemeenteraadsvergadering.

VVD, D66, CDA en PvdA vinden het kruispunt tussen de op/afrit van de A1 en de ingang van de Keverdijk gevaarlijk. Herman de Hollander (CDA): "Er zijn in het verleden verschillende ongelukken met letsel gebeurd. Het is een onoverzichtelijk punt: je hebt verkeer van de snelweg dat ineens 50 kilometer moet rijden in een woonwijk, bij het afslaan kruis je een fietspad, en als je vanaf de torenflat komt geef je net gas om op de snelweg te komen."

Woensdagavond buigt de raad zich over de grote opknapbeurt van het Thijssepark/Keverdijk. De gemeente wil komend jaar de oude riolering in de wijk vervangen en van delen van de woonwijk een 30-kilometerzone maken. De indieners van de motie willen dat het college dan meteen een herinrichting van het kruispunt Rijksweg/Churchillstraat meepakt. "De tijd is nu rijp om te onderzoeken wat de kosten zijn gezien de uitgebreide werkzaamheden die aanstaande zijn in het Thijssepark/Keverdijk en of hier mogelijk inkoopvoordelen te behalen zijn", staat in de motie.

Het kruispunt heeft in 2011 de status 'prioriteitsproject' gekregen van de gemeente. Dat er nog niets gebeurd is, zit hem in de financiering. De Hollander: "Een rotonde op die plek zou de meest duurzame, verkeersveilige oplossing zijn. Maar de aanleg daarvan is duur, dat kost zomaar zes ton." In de motie roepen de partijen het college dan ook op om mede-financierders voor de aanleg te zoeken zoals Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland.

Sanderse
Verkeerswethouder Marleen Sanderse wil graag met het kruispunt aan de slag. "Het zou mij een lief ding zijn als we dit prioriteitsproject morgen kunnen verwezenlijken. Als de raad mij die opdracht geeft dan ben ik daar heel blij mee. Ik wil Rijkswaterstaat en de provincie wel aan boord trekken."