De Naardense brandweervrouw Misanja Boersma-Slootweg speelt de hoofdrol in het promofilmpje.
De Naardense brandweervrouw Misanja Boersma-Slootweg speelt de hoofdrol in het promofilmpje.

'Brandweer Naarden komt naar je toe deze zomer'

NAARDEN - Een originele manier om nieuw personeel te werven: de brandweer van Naarden rijdt vanavond door de stad en deelt huis-aan-huis 750 USB-sticks uit met daarop het promotiefilmpje 'Kom bij de brandweer'. De plaatselijke brandweerpost zit namelijk te springen om nieuwe, jonge vrijwilligers, vertelt postcoördinator Jacques Ruissendaal (37).

door Lisa van Dorp

Aanleiding voor de actie is de vergrijzing van Brandweerkorps Naarden. "Binnen vijf jaar gaat een man of tien met pensioen. Op een totaal van 23 mensen is dat een behoorlijk aantal", vertelt Ruissendaal, brandweerman vanaf zijn achttiende. "We hebben daarom enthousiaste, jonge vrijwilligers nodig. Als we die niet vinden, zullen we in de toekomst steeds meer moeten leunen op collega-posten. En dat betekent minder veiligheid in Naarden, want de aanrijtijden worden langer."

Naarden is niet de enige gemeente in de Gooi en Vechtstreek die met een tekort aan vrijwilligers kampt. De regiobrandweer is daarom een wervingscampagne gestart: kombijdebrandweer.nl. Centraal staat een 2,5 minuut durend wervingsfilmpje. "Onze Naardense collega Misanja Boersma-Slootweg speelt daarin de hoofdrol", vertelt Ruissendaal. "In het filmpje wordt het werk van de brandweer uitgelegd. Je ziet ons een autobrand blussen en ondersteunen bij een evenement in de Vesting. Geïnteresseerden kunnen zich na afloop aanmelden op de website."
Naarden trapt 17 september de campagne in de regio af. Op een originele manier, een beetje zoals het promotieteam van Radio Veronica in de jaren 80 deed. Ruissendaal: "Het idee is om de filmpjes die op een USB-stick staan, zelf te gaan verspreiden in de wijken. Het is een soort 'Brandweer Naarden komt naar je toe deze zomer'. We rijden woensdagavond met de brandweerauto's door de straten, bellen aan en gaan met de bewoners in gesprek."

In de buurt
De brandweer werft alleen in de wijken die in de buurt liggen van de brandweerkazerne op Gooimeer Zuid. "Vrijwilligers moeten meteen na een oproep op de kazerne kunnen zijn. Dus woont onze doelgroep in de Vesting, Tuindorp Keverdijk, Vierhoven en Oranje Nassaupark Noord. Verder weg heeft weinig zin." De ideale brandweervrijwilliger woont of werkt in Naarden, vlak bij de kazerne, kan op stel en sprong van huis of werk weg, is enthousiast, sportief, gezond, stressbestendig, man of vrouw. "We zoeken de mensen die juist op naar brand of ongeluk toe lopen in plaats van hard weg te rennen", omschrijft de postcoördinator.
Volgens Ruissendaal dekt de term 'brandweervrijwilliger' niet helemaal de lading. "Vrijwilliger klinkt vrijblijvend, maar je krijgt dezelfde opleiding, uitrusting en takenpakket als een beroeps en een goede onkostenvergoeding waar je van op vakantie kunt. Eigenlijk zou het 'parttimer' moeten heten."