Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

In het schooljaar 1928-1929 stichtte het bestuur van het Theosofisch Lyceum een lagere school op het landgoed Drafna aan de Meentweg. Ze noemden het een openluchtschool en gaven het de naam Klein Drafna. Het schooltje werd gehuisvest in het voormalige koetshuis van het landgoed. Wat klein begon, groeide uit tot een volledige lagere school, die ondanks vele verzoeken niet door de overheid werd gesubsidieerd.

Op 21 maart 1941 werd Klein Drafna - en ook het lyceum daar - op last van de Duitsers gesloten. Maar een maand later werd onder het beheer van het Duitse gezag toegestaan het schooljaar af te maken. Daarmee viel het doek voor deze bijzondere school.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar maakte Klein Drafna echter een doorstart met een particuliere school op neutrale grondslag. De school kreeg onderdak in de oude boerderij van het landgoed Oud-Bussem. De naam Klein Drafna bleef evenwel behouden. De school heeft tot in de jaren vijftig bestaan.

Meer weten over het onderwijs op het landgoed Drafna? Het stond in 2009 in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.