Afbeelding

Over tijden die voorbij zijn

Theosofisch Lyceum in Naerdinclant was de officiƫle naam voor de middelbare school die in de jaren dertig van de vorige eeuw op de buitenplaats Drafna was gevestigd. Een uniek instituut op een fraaie locatie tussen de Meentweg en de Valkeveenselaan. De school was in het Zwitserse chalet van het landgoed ondergebracht, dat eerder buitenverblijf en later woonhuis van enkele vermogende Amsterdammers was geweest. Met zee en duin, bos en hei, weide en akker op loopafstand van het kleinschalige gebouw, was de setting aanwezig voor een harmonieuze schooltijd.

Oud-leerlingen spraken er driekwart eeuw later nog enthousiast over: Kleine klasjes, gedreven leraren, les buiten, tennissen, zwemmen in de Zuiderzee en spelevaren op de zanderijsloten.

De geschiedenis van 'Drafna' als lyceum, opgericht in 1927 en opgeheven in 1941, werd vijf jaar geleden uitgebreid beschreven en in De Omroeper vastgelegd.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.