Links de nieuwbouw, rechts de tijdelijke huisvesting van De Veste.
Links de nieuwbouw, rechts de tijdelijke huisvesting van De Veste. Foto's: Lisa van Dorp

'Ik lag maar te malen: zijn de eierdopjes wel mee gekomen?'

NAARDEN - Henk Groen (94) in appartement 222 van De Veste is de afstandsbediening van de televisie kwijt. En als je zo graag tv kijkt als hij, is dat géén goed idee. Zeker nu er Wimbledon is. "Ik heb alle dozen uitgepakt en ik kan hem maar niet vinden", moppert hij. Het was vorige week spitsuur in het verzorgingshuis. In vier dagen tijd verhuisden 64 bejaarde bewoners van de naastgelegen tijdelijke huisvesting naar hun nieuwe onderkomen.

door Lisa van Dorp

De vloer in het nieuwe appartement van Henk Groen aan de Koningin Wilhelminalaan staat vol met spullen. Vazen, fotolijstjes, servies, kaarsen. Een lege kast wacht. Meneer Groen is nog volop aan het inrichten. "Alleen het zoeken naar die afstandsbediening komt er steeds tussen." Verhuizen op zijn 94e, het doet hem weinig. "Ik ben in mijn leven wel vaker verhuisd en het gaat altijd goed. Ja, behalve dat de tv het nu niet doet."

Niet iedereen in het verzorgingshuis neemt de verhuizing zo licht op als meneer Groen. Als je oud bent, is het lastig verkassen. De gemiddelde leeftijd bij De Veste is 85+. "Verhuizen is een aanslag op de flexibiliteit van bewoners, maar de impact ervan verschilt per persoon", weet Ariënne Weggemans (44). Als facilitair manager bij De Veste is ze verantwoordelijk voor de hele operatie. "Hoe je erop reageert, hangt af van je karakter. De een denkt 'kom maar op', de ander heeft juist grote moeite met verandering."

Wennen
En er verandert een hoop deze week voor de bewoners van De Veste. In het vijf verdiepingen tellende nieuwe complex is het woensdag een drukte van belang. De 40 tweekamerappartementen en 24 kamers voor dementerende patiënten krijgen bewoners. Verhuiswagens rijden af en aan, familieleden helpen met uitpakken en inrichten, aannemers doen de laatste klusjes. Het personeel pakt de borden en glazen uit voor het restaurant, de receptie is al helemaal up and running. Sommige bewoners bekijken de bedrijvigheid argwanend vanachter hun rollator, anderen wennen aan hun nieuwe huiskamers.

Zo heeft Adrie Schotte (96) in appartement 120 haar eerste nacht in het nieuwe pand er al op zitten. "De kinderen hebben gisteren met zijn vieren geholpen met uitpakken. Stapels dozen moesten op hun plek. Om 20.15 uur waren ze weg, om 20.30 uur lag ik doodmoe in bed." Maar slapen lukte niet meteen. "Ik lag te malen, dacht de hele tijd, oh jee, waar staat dit, waar is dat? Zijn de eierdopjes wel mee gekomen?" Het was wel lekker wakker worden in de nieuwe, ruime slaapkamer, vertelt ze. "Eerst stond mijn bed in de woonkamer, nu heb ik een aparte slaapkamer. Ik ben erop vooruit gegaan. Alleen jammer van het uitzicht. Ik kijk over mijn balkon tegen witte schotten aan. Maar ja, ik ben toch slechtziend."

De vernieuwing van De Veste heeft al met al een kleine drie jaar gekost. In juni 2011 verhuisden de bewoners naar de tijdelijke huisvesting, in het najaar begon de sloop van de oude Veste. Voorjaar 2012 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw, die 19 juni officieel werd opgeleverd. Het zal nog wel even duren voordat alles helemaal klaar is, verwacht Weggemans. De tijdelijke huisvesting maakt volgens planning vóór 1 oktober plaats voor een parkje.

De receptie is al in bedrijf.
Adrie Schotte (96) in haar gloednieuwe woonkamer.
In vier dagen zijn alle 64 bewoners verhuisd.
Verhuizers testen de nieuwe keuken.
Henk Groen (94) richt zijn nieuwe appartement in.