Archeologen aan het werk.
Archeologen aan het werk. Foto: Koert Salomons

Archeologen leggen huis 13e eeuw bloot

MUIDEN - Bij opgravingen aan de Herengracht zijn de resten van een 13e-eeuwse terp gevonden. De resten vormen een opmerkelijk verhaal: of Muiders haalden vaak natte voeten, of het veen klonk hard in.

Archeoloog Koert Salomons: "Er was al de verwachting dat we wat zouden vinden uit de periode 1200-1500. Maar we vonden resten van bewoning uit de late middeleeuwen. Er is een 13e-eeuwse terp aangesneden met daarop de restanten van een vloer van een oud woonhuis."

De terp vertelt een bijzonder verhaal, legt Salomons uit. "We hebben niet een woonniveau gevonden, maar tot onze verbazing vonden we drie woonniveaus die daar in een periode van circa 25 jaar zijn neergelegd. Daartussen vonden we lagen met klei om de terp op te hogen."

In die periode had de Zuiderzee vrij spel. Om droge voeten te houden woonden de eerste Muiders op terpen. "Dat die terp in 25 jaar drie keer is opgehoogd vertelt ons dat ze mogelijk te maken hebben gehad met overstromingen. Of het veen onder de terp zakte hard weg, waardoor ophogen nodig was."