Ahold liet voor het WK voetbal 45 miljoen oranje hamsters maken.
Ahold liet voor het WK voetbal 45 miljoen oranje hamsters maken.

WK hamsters AH
bedacht in Naarden

NAARDEN - Als opvolger van de 'wuppie' en het 'beesie' heeft grootgrutter Albert Heijn dit WK voetbal de oranje hamster. Het beestje duikt overal op maar wat weinigen weten is dat het idee uit Naarden komt. Uit de koker van marketingconceptbureau Edison International aan het Ruijsdaelplein.

'Gefabriceerd door Edison International uit Naarden', staat er achter op de verpakking van de WK-gadgets. Bij elke vijftien euro aan boodschappen krijgen Albert Heijn-klanten een oranje hamstertje. Om op te hangen, op te plakken of om mee te spelen. En vooral om te sparen, want ze zijn natuurlijk allemaal anders.

"Het zijn 23 verschillende karakters, gebaseerd op de superfanatieke supporters die met het Nederlands elftal meereizen naar Braziliƫ", vertelt Lukas Burgering, woordvoerder van Ahold. Ahold doet het woord, want Edison heeft afspraken met het bedrijf dat er als leverancier niet met de pers gepraat wordt. De keuze voor de hamster als nieuwe wuppie is logisch voor AH. "De hamster is al tien jaar lang onze mascotte. Mensen herkennen hem als het AH-beestje."

Minitribune
Dus liet Ahold in China 45 miljoen hamstertjes maken om rond het WK te verspreiden in de AH-vestigingen in Nederland. "Wij gaan ervan uit dat het Nederlands elftal wereldkampioen wordt. Je bent fan of niet. Het WK voetbal leeft in Nederland. Onze klanten vinden het leuk om iets te krijgen dat bijdraagt aan dat Oranje-gevoel." Als extra hebbeding is er zelfs een minitribune met 23 zitplaatsen waar de namen van de karakters op staan. "Kun je lekker samen met je hamsters naar de wedstrijd kijken", zegt Burgering.

Mocht Nederland het in Braziliƫ toch niet ver schoppen, dan breekt er in Zaandam geen paniek uit. "In dat geval geven we de resterende hamsters weg aan organisaties die iets met kinderen doen: zoals kinderziekenhuizen of kinderopvang. Voor kinderen is het leuk speelgoed, niet gerelateerd aan een toernooi."