Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Zaterdagmiddag 4 juli 1904 om twee uur brak er brand uit in het pakhuis van kruidenier Borreman in de Raadhuisstraat. De fik ging er meteen goed in, want naast een grote voorraad klompen stonden vele liters petroleum. In korte tijd breidde het vuur zich uit naar drie achter- en aanliggende panden. Niet alleen de boerderij van de weduwe Krijnen (nu Gansoordstraat 15) ging in de hens, maar ook het magazijn van brandstoffenhandelaar Vuijst en de veestal van slager Van Gelder.

De spuitgasten van de gemeente en die van het garnizoen sloegen de handen ineen. Maar hooi, stro en kolen gaven zoveel voedsel aan het vuur dat er weinig viel te redden. Daarom werd het bluswater hoofdzakelijk gericht op belendende percelen. Pas om 10 uur 's avonds gaf de commandant het sein 'brand meester', waardoor de militairen konden inrukken. De brandweerlieden van de gemeente moesten nog tot de volgende ochtend blijven nablussen.

Het plaatje werpt een blik op het rampterrein, waar kinderen zich omzichtig tussen de puinhopen laten fotograferen.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.