FIN wil snelle fusie

NAARDEN - Lokale ondernemers wachten met smart op de fusie. Schaalvergroting zorgt voor betere ambtenaren en maakt een einde aan onbedoelde economische concurrentie tussen gemeentes. Dat zegt Joop van Dort, voorzitter van bedrijvenvereniging Naarden-Bussum FIN.

Voor de lokale ondernemers kunnen Naarden, Bussum en Muiden niet vroeg genoeg fuseren, zegt Van Dort. "Ik heb nog nooit een ondernemer gehoord die tegen de fusie is." Dat heeft twee redenen. "Gemeente-ambtenaren krijgen er van het Rijk alleen maar meer taken bij. Kleine gemeentes als Naarden hebben nu al niet op alle vakgebieden specialisten. Door een fusie krijg je meer kwaliteit en kennis in huis."

Volgens Van Dort is een grotere gemeente ook nodig omdat gemeentes nu onbedoeld met elkaar concurreren. Het economisch beleid verschilt te veel. "Neem het toerisme: Naardenpromotie is natuurlijk goed, maar waarom gaan we niet meteen voor de hele regio? Promoot een weekendje Gooi: winkelen in Laren en dan via Naarden-Vesting naar het Muiderslot." Ook de zondagopenstelling van winkels loopt nu niet synchroon in Muiden, Naarden en Bussum. Met als gevolg dat shoppers weglopen naar Hilversum. "In Muiden heb je de Maxis die alle dagen van de week open is, terwijl het centrum van Bussum dicht is. Dat kan beter."

Voor de ondernemersvereniging is de fusie die gepland staat voor 2016 nog maar een eerste stap. "Wij willen een nog groter verband: de Gooi en Vechtstreek. Dan kun je als regio de concurrentie aan met bijvoorbeeld Almere. Dan kun je stappen maken."

En wat moet de nieuwe wethouder Economie, Van Meerten-Kok, boven aan de agenda zetten als het aan de ondernemers ligt? "Het opknappen van Gooimeer Noord en Gooimeer Zuid. Glasvezel voor iedereen, camerabewaking, mooie groenvoorziening, extra parkeerplaatsen en misschien eenrichtingsverkeer."