Bert Verhoeff maakt vanuit zijn eigen raam foto's.
Bert Verhoeff maakt vanuit zijn eigen raam foto's. Foto: Bob Awick

'Ik zoek theater op straat'

BUSSUM - In hartje Bussum woont Bert Verhoeff die zijn hele leven al fotograaf is. Niet zomaar iemand die op een knop drukt, nee, hij heeft prestigieuze prijzen op zijn naam staan, zoals Fotojournalist van het Jaar en winnaar van de Zilveren Camera. Hij hoop binnenkort ook de Dutch Doc Award binnen te slepen.

door Jessica de Jong

De 65-jarige Bussumer werkte jarenlang voor landelijke kranten zoals Het Parool en Trouw en het grootste deel van zijn carrière voor de Volkskrant. Hij was de politieke man op het Binnenhof en kreeg alle politieke kopstukken voor zijn lens. Ook zat hij jarenlang in het bestuur van het Fotofestival Naarden en ook daar heeft hij geëxposeerd.

De afgelopen tien jaar houdt hij zich vooral bezig met eigen fotoprojecten. Zo kennen veel mensen zijn boek 'Bij ons in het Gooi' waarin hij typisch Gooise taferelen fotografeerde. Nu is er een nieuw boek, genaamd 'NL'. Daarin gaat hij op zoek naar de Nederlandse identiteit aan de hand van een stuk of vijftien onderwerpen die typisch Nederlands zijn. Met dit project dingt hij mee naar de Dutch Doc Award. "Het is een grote, prestigieuze prijs. Ik zit bij de laatste zes en denk dat ik een kans van 1 op 6 heb om te winnen. Het zou echt een eer zijn om te winnen. In de jury zitten namelijk echt hele bekende fotografen. Voor de nominatie hebben 15 experts al het fotowerk van het afgelopen jaar bekeken en daaruit een longlist met 35 projecten geselecteerd. Nu sta ik op de shortlist en maak ik kans op de prijs van 20.000 euro."

Toeschouwer
De fotograaf vertelt hoe hij te werk is gegaan bij het maken van het project 'NL'. "Ik ben een echte toeschouwer en ik grijp niet in om de situatie anders voor te doen dan deze is. Ik ben op zoek naar theater op straat. Naar mooie situaties die ook een beetje om te lachen zijn. De leukste manier om te fotograferen is voor mij om het huis uit te lopen of een stukje te fietsen. Ik hoop dat de mensen mij niet zien terwijl ik een foto neem. Dat is overigens nog best lastig, want ik ben 1.96 meter lang", grapt hij.

Zijn lengte is ook een van de onderwerpen in zijn boek. "Nederlanders zijn een van de langste volkeren ter wereld. Ook dat bepaalt je identiteit en dus heb ik collega-fotografen op een grappige manier vastgelegd: iemand die zijn hoofd stoot tegen het plafond, een man met al zijn schoenen in maat 50."
Maar ook Bussum speelt een belangrijke rol in zijn boek. "Ik zoek altijd naar leuke en spannende situaties en die kom ik ook tegen als ik hier in Bussum uit mijn raam op de Landstraat kijk. Vaders die fietsen met een kind dat achter op de bagagedrager staat, een man die in het donker zoekt in het vuilnis, een verkeersongeluk, een allochtoon die door de sneeuw fietst. Het gebeurt allemaal terwijl ik uit het raam kijk."

Momenteel maakt zijn boek 'NL' ook deel uit van een tentoonstelling van de Dutch Doc Award in het Tropenmuseum in Amsterdam. Wat daar momenteel wordt getoond is het neusje van de zalm van wat het afgelopen jaar is vastgelegd op het gebied van Nederlandse documentaire fotografie.

Galerie
Wie nieuwsgierig is naar het werk van Bert Verhoeff kan binnenkort zijn galerie bezoeken. "Nog voor de zomer open ik samen met een aantal andere creatievelingen een pand aan de Brinklaan in Bussum. Daar komt veel van mijn fotowerk te hangen."

'Ik ben een echte toeschouwer, ik grijp niet in '