Rechts Zuidwal-voorzitter Jos Hogenbirk, naast hem Robert Lieuwen (Tempo), links Paul Maas (GAC).
Rechts Zuidwal-voorzitter Jos Hogenbirk, naast hem Robert Lieuwen (Tempo), links Paul Maas (GAC). Foto: Bart Siebelink

Gooise Heideloop is promotie voor eigen streek

REGIO - Je hebt natuurlijk de Gooische Run, maar een echte heideloop in 't Gooi was er eigenlijk nooit. Daar komt verandering in, want op zondag 15 juni is er de eerste Gooise Heideloop, een recreatieve loop over diverse afstanden over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide. Voorzitter Jos Hogenbirk van de Huizer atletiekvereniging Zuidwal kijkt ernaar uit.

De Zuidwallers speelden al langer met het idee. Ook in het regelmatige overleg met de twee atletiekverenigingen uit de buurt, AV Tempo uit Bussum en GAC uit Hilversum, kwam een heideloop wel eens ter sprake. Maar verder dan dat kwam het niet. Totdat het Goois Natuurreservaat erbij kwam. "Zij zeiden: goh, wat een goed idee, laten we eens bij elkaar zitten. Zo is alles toch van de grond gekomen", legt Hogenbirk uit.

Hij is er blij mee: "Deze loop is promotie voor onze eigen achtertuin. We wonen op een unieke locatie." De Gooise Heideloop wordt een recreatieve loop die is opgezet voor een zo breed mogelijk publiek. Er zijn hardloopafstanden van 10, 5 en 2,5 kilometer. Ook is er een wandeltocht en ook de nordicwalkers kunnen terecht. Wie meedoet, ziet onderweg hoe mooi het gebied is dat het Goois Natuurreservaat hier onderhoudt en beheert.

Zuidwal vindt het belangrijk dat de drempel laag is. Dat past bij de vereniging, die ook openstaat voor mensen die - al dan niet tijdelijk - niet in topconditie zijn, bijvoorbeeld door ziekte of tijdens revalidatie.

Vaderdag
Op hoeveel deelnemers de eerste Gooise Heiderun mag rekenen, vindt Hogenbirk lastig inschatten. "Op dezelfde dag is ook de Oostermeent Triathlon en het is Vaderdag. We zullen wel zien, maar ik hoop natuurlijk op veel deelnemers." Dat de Gooise Heideloop en de Oostermeent Triathlon op dezelfde dag zijn, vindt Hogenbirk geen enkel probleem. De deelnemers aan de triatlon zijn volgens hem toch net even van een andere categorie dan de sportievelingen waar de Gooise Heideloop voor bedoeld is. Tussen beide parcoursen zit bovendien ook voldoende ruimte. Hoewel het terrein van Zuidwal in gebruik is als wisselzone van de triatlon, zitten de evenementen elkaar niet in de weg.

De start en finish van de Gooise Heideloop is namelijk bij het Sint Janskerkhof, naast het geologisch museum Hofland aan de Hilversumseweg (N525 tegenover restaurant La Place in Laren). De inschrijving is al geopend. Alle verdere informatie is te vinden op de site van het Goois Natuurreservaat: www.gnr.nl/gooiseheideloop.

Recreatieve loop voor hardlopers, wandelaars en nordicwalkers