Natalie Feijen en Eugenie Suer zijn blij dat ze behoren tot de top 100 van meest inspirerende zakenvrouwen.
Natalie Feijen en Eugenie Suer zijn blij dat ze behoren tot de top 100 van meest inspirerende zakenvrouwen. Foto: Bob Awick

'Kinderopvang zou een recht moeten zijn'

NAARDEN - Natalie Feijen en Eugenie Suer kregen tot hun grote verbazing te horen dat ze in de lijst staan van de 100 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland. Ze begonnen in 2000 met hun eigen kinderopvang genaamd KinderVilla. Het concept is succesvol en inmiddels hebben de dames 7 vestigingen verspreid over Bussum, Naarden, Hilversum en IJburg. Dat ze geselecteerd werden door The Next Woman en het Financieele Dagblad kwam heel onverwacht, maar ze vinden het een eer en het is voor hen een bevestiging om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Hoe zijn jullie in deze top 100 terechtgekomen?
Natalie: "We zijn geselecteerd door een commissie die ruim 500 bedrijven heeft gescreend. We wisten daar niets van. Op een dag kregen we een mail of we een enquête van The Next Women wilden invullen. Ze wilden allerlei dingen weten, bijvoorbeeld over hoe we in het ondernemerschap staan."

Ze vervolgt: "We hebben die lijst ingevuld en het bleek dat we aan de gestelde criteria voldeden over bijvoorbeeld de omzet die we draaien en het aantal mensen dat we in dienst hebben. Uiteindelijk zijn we dus in de top 100 beland en werden we door het Financieele Dagblad geïnterviewd voor de special in FD Persoonlijk."

Eugenie: "Op 12 mei zijn we naar de uitreiking gegaan in filmmuseum Eye in Amsterdam. Dat was een geweldige avond vol ondernemende vrouwen. Eerst waren we sceptisch. Is het onze tijd wel waard om te gaan? Maar het bruiste van de energie, we hebben veel mensen leren kennen en iedereen wilde elkaar helpen. We hebben veel leuke ideeën opgedaan. Zo hebben we iemand ontmoet met een pop-upcinema in Amsterdam, een kleine bioscoop die je met een groep kunt afhuren, ideaal voor een uitje met de kinderen die bijvoorbeeld naar KinderVilla op IJburg gaan."

Is dat nou nog nodig anno 2014, zo'n prijs speciaal voor vrouwen?
Natalie: "Ja. De prijs spreekt een enorme waardering uit. Veel vrouwen zijn succesvol in dienstverband, maar het aantal vrouwelijke ondernemers is nog steeds klein. Veel vrouwen durven het niet aan om te ondernemen, vooral als ze kinderen hebben. Ondernemen kost namelijk veel geld en tijd. Mannen nemen dat risico vaak wel, vrouwen niet."

Maakt het feit dat jullie vrouw zijn het moeilijker om te ondernemen?
Eugenie: "Ik weet nog dat we in het jaar 2000 bij de bank aanklopten voor een lening om ons bedrijf te starten. Daar werd toen heel moeilijk over gedaan. Sowieso was de investering hoog en begonnen we in een 'nieuwe branche'. De kinderopvang was namelijk voorheen het domein van stichtingen. Maar we waren ook allebei zwanger en de bankmedewerker vroeg ons ook: hoe staat je man hierin? Ik geloof niet dat ze mannen vragen wat hun vrouw ervan vindt als ze een nieuwe onderneming starten."

Hoe kwamen jullie op het idee om een eigen kinderopvang op te zetten?
Natalie: "We leerden elkaar kennen bij het halen en brengen van de kinderen naar de crèche. Ik werkte destijds in Amsterdam en was vanuit de hoofdstad verhuisd naar Naarden. In Naarden kon mijn kind niet naar de opvang omdat de openingstijden niet aansloten op mijn werktijden en omdat er geen plek vrij was. Het was altijd al een wens geweest iets voor mezelf te beginnen en toen ik tegen dit probleem in de kinderopvang aanliep, wist ik wat ik wilde. We hadden dus tegelijkertijd plannen om iets te beginnen in de kinderopvang. Ik had al een businessplan liggen, alleen zocht ik nog een goede locatie. "

Eugenie: "Ik was destijds headhunter en kon een stap hogerop doen, maar ik had ondertussen geholpen bij het opzetten van crèches en wist dat daar mijn hart lag. Daarom wilde ik mijn eigen kinderopvang. Ik ben namelijk pedagogisch geschoold en kom uit een ondernemend gezin. Tussen Natalie en mij klikte het direct. Ook wisten we dat we meer wilden doen dan snoeten poetsen en verzorgen. Onze visie was en is hetzelfde: het kind staat centraal."

Ondernemen brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe doen jullie dat als twee kapiteins op één schip?
Eugenie: "We zijn heel verschillend, zowel qua achtergrond als denken als talenten. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen, maar het kan ook botsen. We zijn elkaars spiegel. Een gezin run je ook met z'n tweeën."
Natalie: "Als één van ons iets niet wil, dan gaat het ook niet door."

Kunnen jullie zonder mannen?
Natalie: "Wij kunnen en willen niet zonder mannen. Onze mannen steunen ons in alles wat wij doen. Daarnaast zijn we ook groot voorstander van mannen in de kinderopvang. Mannen zijn goed om op de groep te hebben. Ze zijn fysieker ingesteld waardoor ze bijvoorbeeld eerder zullen stoeien. Ook begrijpen ze waarom vooral jongens behoefte hebben aan het luidruchtig spelen van indiaantje of alleen maar willen voetballen. Een vrouw zal eerder zeggen 'doe niet zo druk, kom maar een boekje lezen'. Mannen kijken gewoon anders naar kinderen en dat is goed voor de balans in de opvoeding."

Natalie, wat waardeer je het meest aan Eugenie?
Natalie: "Ik vind Eugenie vakkundig met datgene waar ze voor staat. Ze weet altijd waar ze het over heeft. Ze is nieuwsgierig en leergierig. Ook waardeer ik haar manier van communiceren, haar openheid en natuurlijk haar passie voor het vak en de kinderen. En boven alles is ze gewoon een heel fijn mens."

En Eugenie, wat waardeer je het meest aan Natalie?
Eugenie: "Wat mij het meest verrast heeft is dat ze echt twee kanten heeft, een vrouwelijke en een mannelijke kant. Natalie is de pitbull van ons tweeën, tenminste, zo komt ze over. Ze is een echte doorzetter en laat haar emoties zien. Ook is ze goed in het 'spelen met de mannenwereld'. Zo kan Natalie perfect een bouwvakker aansturen; ik ga dan eerst honderd vragen stellen en dat werkt niet. Ze spreekt mensen anders aan en kan heel onbevangen in situaties stappen om het vervolgens uit te voeren."

Hoe gaat het momenteel in de kinderopvang?
Natalie: "Ik denk dat nog steeds veel ouders kiezen voor kinderopvang die om de hoek zit en zo min mogelijk kost. Dat is erg jammer, want ze kiezen niet altijd voor kwaliteit, terwijl dat juist zo belangrijk is. Wij hebben echt verstand van kinderopvang, maar soms vinden ouders het lastig om dingen uit handen te geven en ontbreekt het aan vertrouwen."

Ze vervolgt: "Kinderopvang is nog steeds geen recht, terwijl het juist zo essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. Kinderopvang is niet een instrument om een vrouw aan het werk te krijgen. Kinderopvang moet een basisvoorziening zijn voor de maatschappij, net zoals onderwijs dat is. Er wordt door de regering enkel in periodes van vier jaar gedacht, maar er moet juist een langetermijnvisie komen voor de kinderopvang."
Eugenie: "Alle moeders werken tegenwoordig en daarom zijn bijvoorbeeld de speeltuinen leeg. De kinderen en moeders hebben in vergelijking met jaren geleden veel minder sociale omgang. Kinderen leren veel meer als ze in een groep zitten, ook krijgen ze gemeenschapsgevoel en maken ze hier vrienden voor het leven. Het zou geweldig zijn als de overheid besluit dat ieder kind twee dagen kinderopvang krijgt en dat ook betaalt. Als je investeert in kinderen, dan zul je zien dat iedereen gelukkiger is. Uit recent Engels onderzoek blijkt dat kinderen die naar de kinderopvang gaan veel succesvollere, gezondere personen worden die ook maatschappelijk en economisch meer bijdragen dan kinderen die niet naar de opvang gaan."

Hoe vooruitstrevend zijn jullie?
Eugenie: "Wij hebben al heel lang gepleit voor meer samenwerking met scholen. Toen we begonnen was de tendens dat men op scholen zei 'kinderopvang, dat is heel ander werk'. Tegenwoordig is er wel meer samenwerking, maar dat kan nog veel beter. Wij krijgen al van scholen terug te horen dat ze heel duidelijk merken als een kind op de KinderVilla heeft gezeten. Dat zijn voor ons prachtige complimenten. Zo hebben we ook een kindkaart gemaakt waarop we bij de overgang naar de basisschool aangeven hoe het met het kind gaat. Daarmee lopen we echt voorop. We merken wel dat lang niet alle leerkrachten klaar zijn voor deze verandering. Zo wordt de kaart pas bij problemen met het kind uit de kast gehaald. Ik denk dat hier nog veel winst te behalen is. Essentieel daarbij is dat de kinderopvang als volwaardig wordt gezien."