Erik Bruinning met een van zijn patiënten.
Erik Bruinning met een van zijn patiënten. Foto: Bob Awick

Seizoensdrukte bij Vogelasiel

NAARDEN - De seizoensdrukte heeft weer toegeslagen bij het Vogelasiel. Dagelijks worden er nu zo rond de 60 vogels binnengebracht, vertelt beheerder Erik Bruinning. "Vier keer zoveel als normaal. Meest jonkies. Onze vrijwilligers maken dagen van 07.00 tot 22.00 uur."

door Lisa van Dorp

Het Vogelasiel aan de Burgemeester J. Visserlaan heeft het elk jaar weer druk in de periode mei-juni als de eitjes uitkomen. In een rustige periode, bijvoorbeeld in de periode maart-april, worden dagelijks gemiddeld minder dan tien zieke vogels binnengebracht. Maar in het voorjaar vallen veel babyvogels uit het nest of raken jonge vogels na het uitvliegen in de problemen.

In de hokken van de nieuwe ziekenboeg van het Vogelhospitaal worden momenteel zo'n 500 vogels verpleegd. "Dat is een stuk meer dan gemiddeld, maar minder dan in voorgaande jaren in deze periode", vertelt Bruinning. Dat laatste komt doordat er in Naarden geen vogeltjes uit de polder meer worden verpleegd. "Sinds de gemeente Almere vorig jaar hun subsidie aan ons heeft beëindigd, kunnen we geen vogels uit de polder meer opvangen. Daardoor is het toch een derde minder druk."

Lappenmand
Volgens Bruinning zijn er twee soorten vogels die dit seizoen in de lappenmand belanden: pasgeboren babyvogels en net uitgevlogen jonkies. "Op dit moment vliegen de kool- en pimpelmezen uit en de tweede leg merels. Ze raken gewond als ze gepakt worden door katten of door andere vogels. De andere groep patiënten waar mensen mee aan komen zetten, zijn pasgeboren kauwtjes, spechten, kraaien en eksters die uit het nest gevallen zijn." Zo verpleegde het asiel over de maand mei 151 merels, waarvan maar liefst 120 jonkies.

Naast de vaste klanten ziet Bruinning dit voorjaar ook nieuwe vogelsoorten opduiken. Vermoedelijk door het relatief zachte weer. "We hebben veel meer uiltjes en spechten dan anders. Het zal te maken hebben met de zachte winter: er zijn nu meer muizen en insecten en daar leven deze vogelsoorten van."

'Ze raken gewond als ze gepakt worden door katten of andere vogels'

De verpleegtijd varieert van vier weken tot vier maanden. Bruinning: "Een pasgeboren koolmees heeft drie tot vier weken nodig om zo groot te worden dat we hem los kunnen laten. Een pasgeboren zwaantje dat we nu binnen hebben, kan pas in september weer uitgezet worden. Die heeft wel een paar maanden verzorging nodig."

Tip
Als Naarders een jong vogeltje vinden dat te vroeg is uitgevlogen, moeten ze het diertje op een veilige, hoge plek zetten, tipt Bruinning. "Meestal zitten de ouders nog vlakbij en kunnen ze hun kroost ook buiten het nest voeden. Als er geen veilige plek is of als de vogel gewond is, breng het diertje dan naar het Vogelhospitaal. In geval van twijfel, bel ons voor overleg."