Polder naar Weesp

NAARDEN - Het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland vindt dat de nieuwbouwlocatie Bloemendalerpolder bij de gemeente Weesp hoort. Dat stelde de provincie vorige week in een herindelingsadvies. Met die keuze loopt de nieuwe fusiegemeente woningen mis die de komende jaren gebouwd worden in de polder tussen Muiden en Weesp.

Gedeputeerde Staten kwamen 20 mei met een advies, nadat ze de zienswijzen van alle betrokken gemeentes hadden bestudeerd. Onderdeel daarvan is het advies over het twistpunt Bloemendalerpolder. Het grondgebied is gewild door de nieuwe fusiegemeente én Weesp omdat er een hele nieuwe woonwijk van 2.750 huizen gebouwd wordt. Nieuwe woningen betekent nieuwe inwoners en dat betekent weer inkomsten voor de gemeentekas.

De huidige grens tussen Muiden en Weesp loopt dwars door het nieuwbouwgebied. De provincie wil de grens zo verleggen dat alle nieuwbouw straks binnen Weesp valt. Door die grenscorrectie ontstaat een 'ongedeelde woonwijk'. En dat die wijk naar Weesp gaat, is logisch, zegt de provincie. "Het project is opgezet als uitbreiding van Weesp, het zwaartepunt van de bebouwing ligt in het Weesper deel van de polder. Er is geen verbinding met de stadskern van Muiden."

Tegen
Fusiepartners Naarden, Bussum en Muiden zijn tegen. Zij vinden dat een deel van de Bloemendalerpolder bij de nieuwe gemeente hoort. Naarden en Bussum hebben geen plek meer voor nieuwbouw, terwijl er wel behoefte is aan nieuwe woningen. Daarnaast vreest Naarden voor ruzie. "Bij verschil van mening over de grenscorrectie kan dit gemakkelijk het draagvlak voor de gehele herindeling aantasten, dan wel onnodige vertraging opleveren."

Het advies wordt volgende week besproken in Provinciale Staten en gaat dan vóór het zomerreces naar minister Plasterk. Die maakt er een wetsvoorstel van.