Carlos Scheltema is trots op het nieuwe boek.
Carlos Scheltema is trots op het nieuwe boek. Foto: Lisa van Dorp

Carlos Scheltema komt met jubileumboek over Vesting

NAARDEN - Voor het eerst in jaren verschijnt er maandag weer een boek over Naarden-Vesting. Carlos Scheltema verzamelde 26 artikelen met foto's over de restauratie van de militaire bouwwerken en de belangrijkste gebouwen in de Vesting. Naarders Frits van Dulm, Marlo Reeders, Hans van der Linden en Aleid Hamelink schreven mee.

door Lisa van Dorp

Aanleiding voor het verschijnen van het boek is het feit dat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de Rijksgebouwendienst (RGD) met de omvangrijke restauratieklus begon. Scheltema: "De Vesting is een uniek militair bouwwerk dat prachtig bewaard is. Zes bastions, ravelijnen en een dubbele gordel van grachten. Vanuit de lucht schittert het als een kristal in het landschap."

Maar het had ook anders kunnen lopen. "Toen in 1926 de militaire status van de Vesting werd opgeheven waren het gemeentebestuur en de Naarders zo opgelucht dat het weinig gescheeld had of de hele Vesting was gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Gelukkig werd daar een stokje voor gestoken en bleef de Vesting bewaard als monument. In de jaren 60 was de Vesting helemaal verkrot en verpauperd. In de 50 jaar daarna is een grote slag gemaakt. Reden genoeg voor een jubileumboek."

Scheltema (84), van huis uit architect en inmiddels 'Vestingautoriteit', mobiliseerde 25 mensen die verstand hebben van de Vesting. Ze schreven het afgelopen jaar allemaal een artikel over hun specialiteit. Zo vertelt Marlo Reeders over de restauratie van de Grote Kerk, Frits van Dulm over het Arsenaal, Aleid Hamelink over het stadhuis en Hans van der Linde over het Comeniusmuseum. Scheltema zelf tekent met RGD-architect Jan Kamphuis voor een stuk over de restauratie van Bastion Katten. Non-profit uitgeverij Matrijs bundelde het geheel in een boek met de titel 'De Vesting Naarden, een halve eeuw restaureren'.

Highlights
In het boek passeren de highlights van de Vesting de revue: de kerken, de militaire Vestingwerken, de karakteristieke woonhuizen. "Vestingbewoners zullen de auteurs en plekken meteen herkennen", denkt Scheltema. Maar het boek is ook bedoeld voor niet-Naarders. "Het is een plaatjesboek waar de lezer hoofdstukken uit kan pikken. De ene helft is tekst, de andere helft is beeld. De foto's zijn gemaakt door Gijs Went, een voortreffelijk fotograaf die eigenlijk tandarts is."

Maandag wordt het eerste exemplaar uitgereikt op het Stadhuis, tijdens een besloten bijeenkomst. "De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, zou het eerste boek in ontvangst nemen, maar helaas heeft ze een NAVO-top. Dus krijgt burgemeester Joyce Sylvester hoogstwaarschijnlijk het eerste exemplaar." Voor Scheltema is het een groot moment. "Het boek voelt als een soort kindje. Ik heb er krankzinnig veel tijd in zitten. Maar het resultaat mag er zijn."