Philip Dijs is dik tevreden over zijn gerenoveerde woonkamer.
Philip Dijs is dik tevreden over zijn gerenoveerde woonkamer. Foto: Lisa van Dorp

Naarder plaatst al 16 jaar bijbelversen in de krant

NAARDEN - 'Want zo lief heeft God de wereld gehad dat Hij zijn eniggeboren zoon gegeven heeft, opdat eenieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Johannes 3:16. Inf: Philip Dijs 035-6945699.' Deze advertentie staat al zestien jaar lang elke week op de kleintjes-pagina van deze krant. Hoe zit dat?

door Lisa van Dorp

De Naarder achter het bijbelvers blijkt Philip Dijs (59), hovenier én christen. Dijs woont sinds 1980 in de Keverdijk en heeft een relaxede manier van doen. Een snelle berekening leert dat het plaatsen van de advertentie hem sinds de jaren 90 zo'n kleine 20.000 euro heeft gekost. Dijs schrikt er helemaal niet van. "Het is mijn geld niet: alles wat ik gebruik, behoort toe aan God. Ik geef het met plezier uit aan evangelisatie."

Dijs krijgt regelmatig respons op zijn advertentie, vertelt hij. "Mensen bellen me op. De een wil weten waarom ik het doe, de ander is met leed geconfronteerd en worstelt met levensvragen. Dan bied ik een luisterend oor."

Waarom deze advertentie?
"Om te laten zien dat Jezus het antwoord is op alle levensproblemen. Ik heb ook een bord op de Rijksweg bij Jan Tabak, waarop staat: 'God roept u'. God is voor mij de allerbelangrijkste. Hij geeft me inzicht, een andere kijk op de zaak."

Is dat altijd zo geweest?
"Ik ben christelijk opgevoed, in een gelovig gezin. Op mijn vijftiende ben ik met het geloof gestopt en op mijn twintigste weer ingestapt, door een vliegtuigongeluk. Iemand anders is toen in mijn plaats gestorven. Ik zou op Curacao luchtfoto's maken in een Cessna maar ging op het laatste moment niet mee. Toen ik een paar uur later hoorde dat het toestel was neergestort, dacht ik, als ik verongelukt was, had ik de rest van de eeuwigheid in de hel gezeten. Er heeft die nacht niemand aan mijn bed gestaan maar de volgende morgen werd ik wakker met het diepe besef dat alles wat in de Bijbel staat waar is. Als je erkent dat Jezus voor jouw zonden gestorven is, kun je deel hebben aan het leven van Christus."

'Ik had bij een vliegtuigongeluk kunnen omkomen'

En mensen die dat niet doen?
"Die komen niet in de hemel, al zijn ze nog zo goed en humaan. Het zijn harde woorden, maar zo staat het in de Bijbel. Daar kan ik ook niets aan doen."

Voorpui
In de achtertuin neemt Dijs nog een koffie. Binnen kan hij niet zitten, want de schilders zijn bezig. De woonkamer is leeg; er zitten net nieuwe ramen in. Een maand geleden reed een dronken man 's avonds met auto en al dwars door de voorpui. Hij had de afslag gemist. In de woonkamer zaten twee mensen. Er vielen geen gewonden. Een klein wonder, zegt Dijs.


God?
"Met dat ongeluk heeft Jezus niets te maken. Het zijn de omstandigheden waardoor dit is gebeurd. Maar ik dank God dat er geen menselijk leed was. De bestuurder had niets en onze twee logés die op de bank zaten gelukkig ook niet. Als ze aan de eettafel in de voorkamer hadden gezeten, was het slechter afgelopen. Ik zie het als een godsgeschenk dat er nu mensen staan te schilderen en niet als een verzekeringskwestie. Ook dit interview is geen toeval. Ik zie Gods hand hierin. Zo krijg ik de kans om mijn verhaal te doen."

In april reed een dronken man huize Dijs in.