Politie waarschuwt voor valse briefjes van 50 euro

NAARDEN - Volgens de politie is er in Naarden vals geld in omloop. Het gaat om briefjes van 50 euro. Naarders moeten op de echtheidskenmerken letten en de politie bellen als ze een vals briefje in hun portemonnee vinden.

De politie zoekt de bron van het nepgeld. Volgens wijkteamchef André van de Beld is er al een paar maanden sprake van 'verhoogde uitgifte' van valse bankbiljetten in Naarden, Bussum en Hilversum. "Vals geld komen we altijd tegen, maar nu was het dermate veel dat we onderzoek doen naar degenen die het valse geld uitgeven en verspreiden. In Hilversum hebben we onlangs mensen opgepakt die de vals geld uitgaven. En vergis je niet, het in je bezit hebben en uitgeven van vals geld is strafbaar."

Met name bij evenementen blijkt dat er in Naarden vals geld in omloop is, vertelt wijkagent Mark Overliese. Na Koningsdag doken verschillende valse briefjes van 50 euro op op het bureau. Ondernemers en Naarders kwamen ermee. Ze hadden het geld veelal op de vrijmarkt als wisselgeld gekregen. "Het lijkt alsof de valse briefjes aangeboden worden op drukke momenten, zodat het minder opvalt."

Echtheidskenmerken
Het nepgeld lijkt redelijk echt. "Als je een echt en een vals biljet naast elkaar houdt, dan zie je het verschil wel. Maar als je een los vals biljet in handen krijgt, merk je dat niet meteen." Volgens de wijkagent verschilt het valse briefje in drie opzichten van een echt 50-eurobiljet. "Het zilverfoliestripje aan de voorkant zit er bij de valse briefjes opgeplakt, terwijl het bij de echte er ingedrukt zit. De tekst aan de voorkant van het biljet staat er bij de vervalsing niet in reliëf op, zoals bij de echte wel het geval is. En aan de achterkant van de vervalsing staat 50 in het paars gedrukt; bij het echte briefje loopt dit paars over in groen als je het papier beweegt."