Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

De winter van 1813-1814 is een van de zwaarste uit de geschiedenis van Naarden. Het zijn de nadagen van het keizerrijk van Napoleon. Terwijl overal om hem heen de Franse macht instort, besluit de commandant van Naarden tot hardnekkig verzet. De winter is streng en de belegering, die in hoofdzaak het karakter van een blokkade heeft, veroorzaakt een schaarste aan levensmiddelen.

In Amsterdam is Naarden die winter het gesprek van de dag. De kern van het blokkadekorps bestaat uit Amsterdamse officieren en soldaten en het bulderen van de kanonnen is tot in de stad te horen. Er ontstaat een groeiende ontevredenheid over de lange duur van het beleg en gespannen wacht men de onvermijdelijke overgave van de Fransen af. Als deze in mei 1814 een feit wordt, worden de troepen van het blokkadekorps als overwinnaars de hoofdstad binnengehaald.

De volgende dagen trekt een grote stroom nieuwsgierigen uit Amsterdam naar Naarden om met eigen ogen - de literator Willem de Clercq en de schilder P.G. van Os legden het vast - de gevolgen van het beleg te aanschouwen.

Meer weten? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, met veel nieuwe informatie over de oorlog van 1813-1814. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl