Burgemeester Sylvester en de drie beoogde wethouders van het nieuwe college van B&W.
Burgemeester Sylvester en de drie beoogde wethouders van het nieuwe college van B&W. Foto: Bob Awick

'We zijn eruit'

NAARDEN - Nog geen maand na de gemeenteraadsverkiezingen kwam donderdag het verlossende woord: de drie coalitiepartijen waren eruit. VVD, D66 en CDA leggen woensdagavond, nadat deze krant naar de drukker is, hun gloednieuwe coalitieakkoord voor aan de gemeenteraad.

door Lisa van Dorp

Miriam van Meerten-Kok (VVD), Marcel Adriani (D66) en Marleen Sanderse (CDA) worden de nieuwe wethouders. De portefeuilles zijn opnieuw samengesteld. Van Meerten-Kok focust zich op het 'sociaal domein' (zorg, werk, onderwijs) en economische zaken, Adriani neemt de fusie en de financiën voor zijn rekening, Sanderse wordt wethouder 'wijkgericht werken' en nieuwbouw. "Op basis van persoonlijke voorkeuren en de partijprogramma's waren we daar snel uit", blikt Van Meerten-Kok terug.

De inhoudelijke afspraken tussen de drie partijen beslaan slechts negen A4'tjes. Het akkoord bestaat uit twee delen: een zogeheten 'bestuursakkoord' en een 'beleidsakkoord'. "In het bestuursakkoord hebben we vastgelegd hoe we het komende anderhalf jaar willen werken, met burgerparticipatie en veel debat", legt Rob Niehe, die namens de VVD de onderhandelingen deed, uit. "We gaan daarbij door op de ingeslagen weg. Die typisch Naardense werkwijze willen we ook na de fusie bewaren. In het beleidsakkoord staan de inhoudelijke punten die we nog vóór de fusie willen uitvoeren."

Aan het begin van de onderhandelingen had de coalitie aan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks gevraagd om ook hun handtekening onder het bestuursakkoord te zetten. In eerdere interviews in deze krant gaven fractievoorzitters Voskuil en Barteling echter aan daarvoor te willen passen. Beide partijen wensten betrokken te zijn bij het opstellen ervan. Waarom dan toch nog een bestuursakkoord opnemen in de afspraken? Van Meerten-Kok: "PvdA en GroenLinks kunnen alsnog gewoon meedoen. Er zitten zat punten in die de oppositiepartijen ook op hun wensenlijstje hebben staan."

Het coalitieakkoord, getiteld 'Waarden van Naarden', is kort maar krachtig, volgens onderhandelaar Niehe. "Het is beknopt want we hebben maar kort tijd tot de fusie van januari 2016." In het beleidsdeel sommen de drie partijen aan de hand van de nieuwe portefeuilles 28 doelstellingen op. Het eerste doel is de snelle realisatie van de gemeentelijke bouwplannen (portefeuille Sanderse). De Storkplannen worden niet opengebroken en er moet vóór de fusie een visie liggen voor de nieuwbouw achter de Amersfoortsestraatweg en in het centrum van de Keverdijk.

Woningbouw
Na veel discussie over sociale woningbouw in de afgelopen collegeperiode worden de afspraken over de Naardense woningvoorraad door de nieuwe coalitie 'geactualiseerd'. "Daarbij is er aandacht voor wijzigingen in de woningcategorieën, het aantal woningen, het bijstellen van de prijsklassen en de herziening van de definities over de sociale woningvoorraad", staat in het akkoord. Betekent dit dat de afspraak vervalt dat 1/6 deel van de nieuwbouw in Naarden in het goedkope segment wordt gebouwd? Niehe: "Het betekent dat we mogelijk die verdeling aanpassen en/of de definitie van het goedkope segment aanpassen. We moeten in Naarden niet alleen voor onszelf bouwen maar ook kijken wat we regionaal gezien nodig hebben."

Ook wil de nieuwe coalitie zwaarder inzetten op stadspromotie (portefeuille Van Meerten-Kok). Een opvallend onderdeel daarvan is de feestverlichting in de Vesting. Vorig jaar december weigerde de gemeente nog mee te betalen aan de lampjes die in december de Marktstraat en de Cattenhagestraat opvrolijken. Een anonieme weldoener trok de portemonnee en zorgde ervoor dat er op het laatste moment toch verlichting kwam. Dat gedoe wilde het nieuwe college dit jaar voorkomen. "We gaan nu kijken hoe we de kosten redelijk kunnen verdelen met de ondernemers", bevestigt Niehe.

Wijkwethouders
De coalitie wil zo veel mogelijk zaken op wijkniveau oplossen. Daarom krijgt Naarden er ook 'wijkwethouders' bij. Van Meerten-Kok: "We worden als bestuurder ook verantwoordelijk voor een Naardense wijk. Niet inhoudelijk, maar wel qua inspraak. Elke wethouder wordt het aanspreekpunt voor een wijk, zodat inwoners weten wie ze kunnen bellen als er wat speelt."

Naarden is relatief snel met een akkoord, net als fusiepartner Muiden. Daar werd vorige week al een akkoord gepresenteerd. In Bussum daarentegen klapten onlangs de onderhandelingen onder leiding van de VVD. Hart voor Bussum, de partij die het stokje van de VVD heeft overgenomen, hoopt begin juni een akkoord rond te hebben. Het sluiten van de deals in Naarden verliep heel soepel, blikt Niehe terug. "Het duurde nog zo lang omdat we allemaal fulltime werken. Het was lastig om de tijd te vinden. Maar eigenlijk hebben we nergens zwaar over hoeven onderhandelen."