Naarden gaat waarschijnlijk per 1 januari 2016 op in een nieuwe gemeente met Bussum en Muiden.
Naarden gaat waarschijnlijk per 1 januari 2016 op in een nieuwe gemeente met Bussum en Muiden. Foto: Lisa van Dorp

'Doortastend doorgaan met de fusie van drie'

NAARDEN - Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Huizen moet over een jaar of vier fuseren met Blaricum, Eemnes en Laren. En Hilversum moet intensief gaan samenwerken met Weesp en Wijdemeren, die dan van huidige partner Stichtse Vecht af moeten. Dat adviseren bestuurskundigen Hannie te Grotenhuis en Geert Jansen aan de provincie Noord-Holland en de gemeentes uit de Gooi en Vechtstreek.

Na een ronde langs alle betrokken partijen kwamen de twee onderzoekers 15 april met een meer dan 50 pagina's dik rapport over de bestuurlijke toekomst van de regio. Hun aanbevelingen zijn input voor de provincie, die voor de zomer besluit over de herindeling van Naarden, Bussum en Muiden. Daarna is Den Haag aan zet met een wetsontwerp. Op langere termijn wil Noord-Holland dat de negen gemeentes uit de regio opgaan in één gezamenlijke Gooistad of, als alternatief, in één Gooi- en één Vechtgemeente. Te Grotenhuis en Jansen onderzochten hoe de regio tot die grote fusie moet komen.

De onderzoekers stellen vast dat in 't Gooi de handen alleen op elkaar gaan voor de combinatie Naarden, Bussum en Muiden. "Andere scenario's krijgen weinig tot geen steun. Gemeentes willen geen fusie op fusie stapelen. Als er al moet worden gefuseerd tot een Gooistad, dan in een of hooguit twee stappen." Daarom adviseren de onderzoekers de 'GV3-plus' als manier om tot de Gooistad te komen. Het komt erop neer dat, naast een rappe fusie van Naarden, Bussum, Muiden (de GV3), de rest van de regio ook moet samenwerken (de plus). Huizen en de BEL moeten richting een fusie, Hilversum blijft voorlopig zelfstandig maar moet 'als gelijkwaardige partner' samenwerken met Wijdemeren en Weesp. De provincie gaat erop toezien dat het ook echt gebeurt.

Kanttekening
Het gemeentebestuur is positief over het advies dat de verschillende gemeenten meer samen moeten doen. "Wij zien het rapport als een ondersteuning van onze wens de bestuurskracht in de regio te versterken." Naarden plaatst echter wel een kanttekening voor wat de Bloemendalerpolder betreft: die nieuwbouwlokatie moet bij de fusie niet in zijn geheel naar Weesp gaan, maar voor de helft bij Muiden, lees de nieuwe gemeente, blijven. De gemeenteraad besluit woensdagavond, nadat deze krant naar de drukker is, over het herindelingsvoorstel.

Miriam van Meerten-Kok (VVD) is onder de indruk van het advies. "Dit is een goed rapport. Wij gaan door met de fusie met Bussum en Muiden. En daarna moet iedereen meedoen. Het is niet langer vrijblijvend samenwerken, de provincie stuurt op fuseren in de hele regio."

Ook Lars Voskuil (PvdA) is te spreken over de analyse, maar teleurgesteld over de conclusie. "Het hele rapport is een lange aanklacht tegen het bestuurlijk onvermogen van de regio. Jarenlang is het bij praten gebleven. Helaas laten de onderzoekers in het advies na te doen wat nodig is, namelijk meteen een zo groot mogelijke fusie doordrukken. Met deze aanbevelingen kunnen we in de regio alsnog tien jaar niets doen."

'Gemeentes willen geen fusie op fusie stapelen'

Winsemius
Het rapport is een vervolg op het onderzoek dat oud-minister Pieter Winsemius precies een jaar geleden in opdracht van het Gewest deed. Winsemius concludeerde in zijn rapport dat Naarden en Bussum samen moeten gaan met Huizen. Huizen heeft zich hier echter altijd tegen verzet. De gemeente aan het Gooimeer, die als een van de weinigen goed bij kas zit, wil zelfstandig blijven.

Winsemius, die zelf in Blaricum woont, noemt in een eerste reactie op het nieuwe rapport een snelle fusie van Naarden en Bussum logisch. "Maar Muiden erbij is een noodgreep van de provincie." De andere aanbevelingen vindt hij 'ingewikkeld'. Winsemius: "De combinatie Hilversum en Wijdemeren is ingewikkeld: Wijdemeren is zo'n beetje tot stand gekomen om niet bij Hilversum te hoeven. Een fusie van Huizen met Blaricum en Laren is ook ingewikkeld. Het katholieke Blaricum en Laren hebben van oudsher niets met het protestantse Huizen."