Op haar afscheidsreceptie werd Hamelink overladen met cadeaus.
Op haar afscheidsreceptie werd Hamelink overladen met cadeaus. Foto: Bob Awick

Legpenning voor Hamelink

NAARDEN - Aleid Hamelink heeft vorige week de Zilveren Legpenning van de stad Naarden gekregen. De 64-jarige Naardense werd onderscheiden vanwege haar jarenlange werk voor de gemeente en voor de stedenband met de Tsjechische stad Uherský Brod.

Hamelink werkte 31 jaar als bode op het Naardense stadhuis. Donderdag ging ze officieel met pensioen. Op haar afscheidsreceptie werd de Naardense verrast met de Zilveren Legpenning, de hoogste onderscheiding van de stad. Namens de gemeenteraad reikte burgemeester Joyce Sylvester de massief zilveren munt uit.

Hamelink kreeg de Zilveren Legpenning omdat ze jarenlang het professionele gezicht van de gemeente was tijdens huwelijken, recepties en andere evenementen op het stadhuis. Hamelinks liefde voor haar werkplek viel daarbij op. "Als enthousiast vertelster tijdens rondleidingen in het stadhuis zorgde ze voor de overdracht van de cultuurhistorische betekenis van het gebouw, zijn zalen, zijn ornamenten en zijn schilderijen. Steeds slaagde zij erin om de bezoekers te boeien." Bijzondere waardering was er ook voor haar bijdrage aan de culturele uitwisseling tussen Naarden en Uherský Brod.

"Het is heel fijn om te zien dat je werk zo gewaardeerd wordt", blikt Hamelink terug op haar afscheid. "Ik was bij vlagen heel ontroerd." Hamelink werd vanuit het Tsjechische Uherský Brod al eerder beloond voor haar inzet. In 2007 werd ze ereburger van de stad gemaakt. "Ik mag er zelfs stemmen, maar dat heb ik nog nooit gedaan", vertelt ze. De Naardense deelt die eer overigens met twee bekenden: oud-burgemeester Jack Patijn en Madeleine Albright, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Nu ze met pensioen is, blijft Hamelink actief. "Ik heb net mijn eerste les als schipper bij de Vestingvaart achter de rug. En ik blijf secretaris van de Stendeband. Nee, wat mij betreft blijven de geraniums bij Johan van de Water."