Dries Bartelink (GroenLinks).
Dries Bartelink (GroenLinks).

Oppositie zegt nee

NAARDEN - Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA doen niet mee met het door de VVD gewenste 'brede bestuursakkoord'. Dat zeggen fractievoorzitters Dries Bartelink (GroenLinks) en Lars Voskuil (PvdA).

door Lisa van Dorp

De VVD, die als grootste partij de formatie leidt, had GroenLinks en de PvdA na de verkiezingen gevraagd om mee te doen met een door alle partijen onderschreven bestuursakkoord. "In een dergelijke overeenkomst willen we met alle vijf partijen afspraken maken over onderlinge samenwerking op het gebied van de waardes van Naarden die alle partijen willen bewaren in de fusie", omschreef Miriam van Meerten-Kok (VVD) de betekenis van het akkoord eerder.

Fractievoorzitter Dries Bartelink laat weten dat zijn partij niet meedoet. De reden daarvoor zit hem in het verloop van de coalitievorming. Nog geen week na de verkiezingsuitslag van 19 maart maakte de VVD bekend met D66 en het CDA verder te willen. Volgens GroenLinks kwam de dag daarna het verzoek aan de oppositie om mee te doen aan een bestuursakkoord. Voormalig coalitiepartner GroenLinks voelde zich daardoor buitenspel gezet, vertelde lijsttrekker Wil de Vries-Kempes vorige week aan deze krant.

Bartelink: "Aan de voorwaarden om tot een goed bestuursakkoord te komen, is dus niet voldaan. We gaan zo niet gelijkwaardig het gesprek in. Als je zo'n bestuursakkoord maakt, is het logisch om vanuit de inhoud te starten. Kijken wat iedereen wil en dan op basis daarvan bepalen wie in de coalitie komt. Het is nu precies andersom gegaan. Dus is er wat ons betreft geen basis voor een gezamenlijk akkoord. Jammer, het is een gemiste kans."

Lars Voskuil van de PvdA heeft ook geen behoefte aan een bestuursakkoord. "Ik wil me best binden aan een breed akkoord, maar zoals het in Naarden is aangepakt werkt het niet. Je kunt niet vanuit een nieuwe coalitie praten over een breed akkoord, daarvoor moet je met zijn vijven om tafel zitten. Bij een bestuursakkoord heb je geen coalitie en oppositie meer, maar een samenwerking tussen alle partijen in de raad. Ik ga geen handtekening zetten onder wat de coalitie wil."

Rob Niehe (VVD) vindt de reacties van de PvdA en GroenLinks 'jammer'. "Ze hadden kunnen meepraten over de inhoud. Maar als je vindt dat je alleen maar volwaardig gesprekspartner voor een bestuursakkoord bent als je ook meteen een wethouder levert, dan is dat een eigen interpretatie van 'volwaardig' gesprekspartner. Bij ons ging het om de inhoud van het bestuursakkoord, wie de wethouders levert hadden we al bepaald."

Lars Voskuil (PvdA).