Huizen wil gemeentegrens met Naarden aanpassen bij fusie

NAARDEN - Als Naarden fuseert, wil de gemeente Huizen de gemeentegrens tussen Naarden en Huizen aanpassen. Het terrein waar de Huizer Hockeyclub op ligt, is Naardens grondgebied en dat zou Huizen moeten worden. Dat heeft de buurgemeente 3 april jl. aan de provincie Noord-Holland gevraagd.

door Lisa van Dorp

De gemeentes in de Gooi en Vechtstreek moeten van de provincie vóór 11 april reageren op de voorgenomen fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Huizen zegt in een brief voorstander van de fusie te zijn. Maar wat Huizen betreft moet de herindeling meteen voorzien in een 'logische grenscorrectie' met buurgemeente Naarden.

Het gaat Huizen om het stuk grond waar de Huizer Hockeyclub en zo'n 100 woningen op liggen, tussen Bestevaer en de Driftweg. Dat is Naardens grondgebied en dat moet anders, vindt de Huizer gemeenteraad. "Als de hockeyclub binnen de gemeente Huizen komt te liggen, levert dat een veel logischer situatie op. De betrokken club zou dan onder hetzelfde gemeentelijke beleid vallen als de andere Huizer sportclubs, zoals de APV en de Drank- en horecawet."

Maar Naarden is pertinent tegen, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Een grenscorrectie waarbij woningen en inwoners betrokken zijn, is voor een gemeente erg kostbaar omdat de financiële effecten daarvan structureel zijn." Het verlies van de woningen zou Naarden een ton euro per jaar kosten. Een woordvoerder legt de rekensom uit: "Naarden krijgt jaarlijks dertien miljoen euro uit het gemeentefonds van het Rijk op basis van onder meer het aantal inwoners. Per inwoner gaat het om ongeveer 750 euro. Daar komen dan nog inkomsten uit de OZB bij."

De discussie over een grenscorrectie met de gemeente Huizen speelt al sinds de eerste fusieplannen uit 2005.

'Het verlies van de woningen zou Naarden een ton euro per jaar kosten'