Hockeyers Xander Duijnisveld, Lilianne Rijcken-Voigt en Jacques Craenen kijken uit naar de oefenwedstrijd.
Hockeyers Xander Duijnisveld, Lilianne Rijcken-Voigt en Jacques Craenen kijken uit naar de oefenwedstrijd. Foto: Bob Awick

Naarden, 15 april, 19.00 uur: België versus India

NAARDEN - Een primeur voor 't Gooi: op 15 april spelen de nationale herenteams van India en België een oefenwedstrijd bij Hockeyclub Naarden (HCN) op het nieuwe WK-proof kunstgrasveld. Met gratis toegang. De wedstrijdorganisatie is in handen van een clubje enthousiaste vrijwilligers.

door Lisa van Dorp

In de aanloop naar het WK hockey dat in juni in Den Haag gespeeld wordt, spelen de twaalf deelnemende landenteams onderling oefenwedstrijden. Een van de eerste vindt aanstaande dinsdag bij HCN plaats: het resultaat van Naardens lobbywerk. "Onze club heeft sinds september een gloednieuw waterveld, exact hetzelfde veld als waar straks in Den Haag het WK op gespeeld wordt", vertelt Jacques Craenen, WK-ambassadeur bij HCN. "En we doen het goed als vereniging, zowel sportief als qua faciliteiten." Daarom leverde HCN bij de WK-organisatie een 'bidbook' in waarin Naarden zich aanbood als uitvalsbasis voor een WK-landenteam, dan wel als locatie voor een oefenwedstrijd.

Omdat de afstand tot Den Haag te groot bleek voor de landenteams werd het een oefenpot. België tegen India, dinsdagavond om 19.00 uur. Tophockey, volgens HCN. "Beide teams zijn outsiders op het toernooi, geen gedoodverfde favorieten", zegt Xander Duijnisveld, die 15 april de logistiek rond de wedstrijd voor zijn rekening neemt. "Beide teams hebben hele goede spelers. Bij Bloemendaal spelen bijvoorbeeld de Belg Tom Boon en India-captain Sardar Singh." Het treffen heeft nóg een Nederlands tintje, vult zijn collega Lilian Rijcken-Voigt aan. "De Belgen worden gecoacht door Mark Lammers die in 2004 zilver won met de Nederlandse dames op de Spelen in Athene en vier jaar later goud in Peking. Bij India is Roelof Oltmans technisch directeur. Hij haalde in de jaren 90 twee keer goud, met de dames én de heren."

Fiets
HCN verwacht op 15 april zo'n 1.000 man op het Sportpark. Dat vraagt om een strakke organisatie. De bezoekers moeten eten, drinken en een mooi plekje langs het veld vinden. Ondanks de verwachte toeloop zijn tribunes niet nodig, vertelt Rijcken-Voigt. "De mensen kunnen langs de lijn staan en op het terras van het clubhuis." Het lastigst wordt het parkeren. Duijnisveld: "We verwachten dat de meeste toeschouwers uit Naarden-Bussum komen en vragen iedereen om de fiets te pakken. Voor de mensen die dat echt niet kunnen, hebben we een paar parkeerplaatsen langs de Amersfoortsestraatweg."

De clubleden regelen het allemaal zelf. Craenen: "We doen de voorbereidingen met een man of twintig. Op de dag zelf hebben we 80 mensen die helpen. Ballenjongens, vlaggendragers, verkeersregelaars, hostesses, mensen die tenten opbouwen, mensen die achter de bar staan. We hebben er ook zoveel mogelijk lokale ondernemers bij betrokken. Jan Tabak ontvangt de twee teams voor de lunch, een steigerbouwer bouwt de videotoren, de Fair Play-stichting levert shirtjes, Hockey Republic de wedstrijdballen."

'We zijn een familieclub, dus iedereen kan komen kijken'

Ondanks de omvangrijke logistieke operatie moet de oefenwedstrijd een event voor de hele familie blijven. Daarom is de toegang gratis. Craenen: "We zijn een familieclub en vinden het belangrijk dat iedereen kan komen kijken." Om dat te onderstrepen, neemt de Jongens A1 van Naarden het in het voorprogramma om 16.30 uur op tegen de Jongens A1 van Gooische. Een derby waarvan de uitslag moeilijk te voorspellen is omdat de teams elkaar niet veel ontlopen, zegt Duijnisveld: "Die wedstrijd leeft enorm. Die jongens zitten allemaal bij elkaar op school, maar HC Naarden en Gooische blijven concurrenten."

De vrijwilligers bij de hockeyclub hebben inmiddels een dagtaak aan het voorbereiden van het sportevenement. De laatste tijd zijn ze zomaar vijf uur per dag aan het bellen en regelen. "Het is hard werken, maar het geeft veel voldoening", zegt Duynisveld. "Ik ben nog niemand tegengekomen op de club die niet mee wilde helpen. Maar we hebben ook geen keus. Als je iets op dit niveau organiseert, moet je het ook goed doen." Craenen: "Iedere keer steken we weer mensen aan. Niemand zegt nee."

De club verwacht 15 april 1.000 toeschouwers langs de lijn.