Dorpsmanager Ellen van Vossen in actie tijdens de pandenpitch afgelopen maandag.
Dorpsmanager Ellen van Vossen in actie tijdens de pandenpitch afgelopen maandag. Foto: Bob Awick

De matchmaker bruist van positiviteit over aanpak leegstand

BUSSUM - Hoewel de winkelleegstand in Bussum bij velen voor onrust zorgt, is dat bij dorpsmanager Ellen van Vossen zeker niet het geval. Zij denkt in kansen en is zeer positief over de mogelijkheden die er in Bussum zijn om te ondernemen. De zelfstandig onderneemster is nu een half jaar actief voor de Stichting Pro Bussum en heeft inmiddels aardig wat ideeën opgedaan over hoe het centrum levendiger kan worden.

door Jessica de Jong

De dorpsmanager is een soort matchmaker die ondernemers, makelaars en vastgoedondernemers aan elkaar verbindt. Na vele gesprekken ziet ze dat er allerlei leuke combinaties te maken zijn. Afgelopen maandag had ze daarom de 'pandenpitch'-bijeenkomst geregeld waar 30 ondernemers hun bedrijf konden presenteren. Daarna konden ze in gesprek met mensen die winkelpanden hebben of beheren in Bussum. "Heel veel mensen kijken met één bril naar een pand, ook komen veel ideeën de huiskamer niet uit. Je ziet dat de vraag uit de markt niet aansluit bij het aanbod. Maar wat als een vastgoedeigenaar zich flexibel kan opstellen? Door bijvoorbeeld een contract voor een korte periode aan te gaan, het pand in tweeën te splitsen of als zzp'ers gezamenlijk een pand willen huren? Dat zijn allemaal mogelijkheden", vertelt Van Vossen.

Belemmeringen
Ook in het vergunningentraject bij de gemeente zit volgens Van Vossen een aantal belemmeringen. "Heel veel panden vragen om een individuele benadering. De gemeente Bussum moet zorgen dat de kansen die er zijn om leegstand te voorkomen ook worden verzilverd. Dat vraagt om een cultuuromslag waarbij de gemeente een faciliterende rol gaat spelen. In de politiek is heel veel aandacht voor het managen van de krimp, maar ik wil juist meer aandacht voor een positieve benadering van mensen die hier iets willen beginnen."

"Bussumers waarderen levendigheid, ook in de aanloopstraten. De Huizerweg kent bijna geen leegstand, net zoals de Spiegelstraat waar allemaal winkels zitten die net even anders dan anders zijn. Natuurlijk liggen de huren hier ook een stuk lager dan in bijvoorbeeld de Nassaustraat. Ik zou graag zien dat vastgoedeigenaren de prijzen van de winkels afstemmen op de vraag."

Het belangrijkste vindt Van Vossen dat er beweging komt. "Zelfs op de Nieuwe Brink komen de eigenaren nu in beweging. Hoewel de toekomst onzeker is, wordt er nu gekeken naar een oplossing met tijdelijke huurcontracten voor de lege winkelpanden. Wie regelmatig het centrum bezoekt ziet dat er dynamiek is en dat op verschillende plekken nieuwe winkels en ondernemers zijn gestart. Ik ben vooral heel positief en zie dat er veel ondernemers zijn die hun krachten kunnen bundelen in een gemixt concept. Denk aan kunstenaars, vormgevers, interieurarchitecten; als een soort collectief kunnen dat soort nieuwe ondernemingen samen tot bloei komen."

'Bussumers waarderen levendigheid, ook in de aanloopstraten'


Verblijfskwaliteit
Een ander belangrijk punt is volgens de dorpsmanager dat de verblijfskwaliteit in het centrum beter moet. "De routing in het dorp kan veel beter. Als je op het station staat, hoe weet je dan waar de winkels zijn? Ook is er behoefte aan meer activiteiten die reuring brengen. Verder zou het fijn zijn als we in de toekomst het betaald parkeren met een mobieltje kunnen afhandelen, zodat je niet steeds op je horloge hoeft te kijken."
Van Vossen ziet de toekomst positief tegemoet, want volgens haar zit "ondernemen de Bussumers in het DNA".