Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Tolgaarder De Beus in actie bij de Tol aan het begin van de Huizerstraatweg. 'De verdwijnende soort', luidt het onderschrift bij de krantenfoto uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het tolwezen was op zijn retour. Op de straatweg naar Amersfoort werd al sinds 1901 geen tolgeld meer geheven, op die naar Huizen ging dat niettemin nog tot 1931 door. Het koninklijke fiat voor een straatweg naar Huizen werd in mei 1836 ondertekend. Het project kwam van de grond met particulier kapitaal, het bestuur was in handen van een raad van commissarissen.

Alias 'Dikke' de Beus was de laatste tolgaarder op de Naarder Tol. Van een gaarderswoning was in die nadagen al geen sprake meer. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 moesten er in het schootsveld van de Vesting meerdere bouwsels preventief worden opgeruimd. In de eerste week van augustus viel het tolhuis onder de sloopmanie. Toen na verloop van enkele tolvrije jaren de relatieve rust weer in deze contreien was teruggekeerd, werd voor de tolgaarder een houten schuilhutje getimmerd.

Geïnteresseerd in uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.