De Tsjechische ambassadeur onthult het derde muurgedicht.
De Tsjechische ambassadeur onthult het derde muurgedicht. Foto: Bob Awick

Tsjechische ambassadeur onthult derde muurgedicht

NAARDEN - De Vesting heeft er weer een muurgedicht bij. In het Nederlands en in het Tsjechisch deze keer. Op het Kerkplein, achter het standbeeld van Comenius, prijkt sinds zaterdag een fragment van een gedicht van Jana Beranova.

door Lisa van Dorp

De Tsjechische ambassadeur onthulde het fragment tijdens de Comeniusdag, in het bijzijn van Beranova en tientallen Naarders en genodigden. Het gedicht van Beranova is de derde op rij, nadat eerder werk van W.J. Otten en Anna Enquist op gevels verscheen. De plek van het gedicht, naast het standbeeld, is niet toevallig, legt Cornelie van Uuden namens de initiatiefnemers uit. "Comenius hoort bij Naarden. In het autobiografische gedicht legt Beranova de link met Comenius. In het gedicht komt Beranova met een schooltas op de rug over de bergen. Volgens Comenius is kennis de poort naar vrede."

Achter de gedichten zitten een paar enthousiaste Vestingbewoners, die onder de vlag van de Vereniging Vestingstad het oude centrum van literaire graffiti voorzien. Gewoon, omdat het kan. En omdat het de Vesting mooier maakt. Er staan er nog drie gepland voor dit jaar: in de Raadhuisstraat, de Regenboogstraat en de Pastoorstraat. De laatste twee komen op verzoek van bewoners op de gevel van hun huis. Uiteindelijk moeten het er een stuk of vijftien worden, vertelt Van Uuden. "Ongeveer de omvang van een kleine dichtbundel. Als we klaar zijn, willen we een boekje uitgeven." De werkgroep heeft er plannen mee. "We willen het gebruiken op scholen. Voor bijvoorbeeld een les Nederlandse poëzie in de praktijk."

Van Uuden zoekt nog sponsors. "Een muurgedicht kost 1.500 euro aan auteursrecht en de schilder. Deze is gefinancierd door een Naarder die anoniem wil blijven."