Het NaarderNieuws heeft 's nachts doorgewerkt om de dag na de verkiezingen meteen de uitslag en de reacties te kunnen melden.
Het NaarderNieuws heeft 's nachts doorgewerkt om de dag na de verkiezingen meteen de uitslag en de reacties te kunnen melden.

'Dit zijn de mooiste
kranten om te maken'

NAARDEN - Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen werd bij Enter Media tot diep in de nacht doorgewerkt om het NaarderNieuws en nog vier andere lokale kranten de volgende ochtend mét verkiezingsuitslag bij de lezer te krijgen. Diezelfde avond maakte onderzoekbureau TNS NIPO bekend dat kranten zoals het NaarderNieuws dé informatiebron zijn gebleken voor kiezers.

Het is al ver over tweeën in de nacht na de gemeenteraadsverkiezingen vorige week als op de redactie bij uitgever Enter Media in Weesp een klein gejuich opsteekt zoals je dat op een verkiezingsavond hoort bij een partij die een mooie zetelwinst boekt. Reden van opwinding is een verlossend telefoontje vanuit de drukkerij van Janssen/Pers in het Limburgse Gennep. "Ook de laatste pagina is goed ontvangen, dus we kunnen om half vijf de pers op." Het betekent dat vijf kranten mét verkiezingsuitslag, reacties en overzicht van de gekozen raadsleden op tijd bij de bezorgers en dus bij de lezers zullen zijn.

Achter de schermen
Er is met twintig mensen doorgewerkt om de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen, Muiden, Weesp, Naarden en Bussum te verslaan. Vijf gemeenten, vijf verkiezingen, vijf kranten: DiemerNieuws, MuiderNieuws, WeesperNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws. Verslaggevers en fotografen waren in elk gemeentehuis/stadhuis om de hoofdrolspelers om hun eerste reactie te vragen en blijdschap en teleurstelling in beeld te brengen. Tussen het volschrijven van de krantenpagina's werden ook de websites geüpdatet en tweets verstuurd. Op de centrale redactie in Weesp kwam alles samen. Een gestructureerde chaos. "Doe jij dit, doe ik dat. Die kop is niet goed. Dubbelcheck jij pagina 3, dan kan hij weg. Ik zou die andere foto kiezen. En waar blijven Weesp en Bussum...!?"

De uitslagen van Weesp en Bussum lieten lang op zich wachten. Niemand had nog slaap, dus daar niet van, maar als de deadline niet gehaald zou worden, zouden de kranten niet meer de volgende dag bezorgd kunnen worden. Zou toch zonde zijn van al dat werk. Vandaar het gejuich bij dat verlossende telefoontje. Hoofdredacteur André Verheul: "Dit zijn de leukste kranten om te maken. Het is hard werken, maar niemand wil het missen. Ik ben trots op iedereen die dat mogelijk maakt: van verslaggever tot bezorger." Lezers toonden zich blij verrast door de snelle berichtgeving over de verkiezingen. "Om 23.00 uur 's avonds vertelde Joyce Sylvester wat de voorlopige uitslag was en 's ochtends om half 9 lag de krant al in de bus", mailt AnneMarie Tydeman aan de redactie. "Bedankt hiervoor, dit moet nachtwerk geweest zijn voor velen".

Grote waarde
De snelle krant met verkiezingsuitslag was het sluitstuk van een periode van zes weken waarin het NaarderNieuws volop aandacht besteedde aan de gemeenteraadsverkiezingen. De uitkomst van het TNS NIPO-onderzoek bewijst dat het NaarderNieuws daar goed aan heeft gedaan, stelt uitgever Adri De Bruijn: "Hier blijkt nog eens uit dat onze kranten van grote waarde zijn."