Joyce Sylvester en Louise Fresco bekijken de prijs.
Joyce Sylvester en Louise Fresco bekijken de prijs. Foto: Bob Awick

Comeniusprijs voor Fresco

NAARDEN - Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco heeft dit jaar de Comeniusprijs gekregen. In een afgeladen Grote Kerk reikte burgemeester Joyce Sylvester haar zaterdag tijdens de Comeniusdag de Naardense onderscheiding uit.

De Comeniusprijs is twee jaar geleden in het leven geroepen om mensen in het zonnetje te zetten die zich onderscheiden op de specialiteiten van de 17e-eeuwse wijsgeer Comenius: onderwijs, cultuur en wetenschap. Dit jaar gaat de eer naar Fresco. De Amsterdamse hoogleraar kreeg de onderscheiding vanwege haar inzet om de wetenschap, de politiek, de media en het grote publiek te betrekken bij het wereldvoedselvraagstuk.

Uit het juryrapport: 'Fresco doet haar werk met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie. Fresco brengt daarvoor samenhang in uiteenlopende inspanningen op vele plaatsen in de wereld. Met het aanbrengen van deze samenhangen opereert ze in lijn met Jan Amos Comenius. De overeenkomst tussen Comenius en Louise Fresco is samen te vatten in de woorden: 'zorg om de wereld, zorg voor de wereld'."

Zo'n 600 belangstellenden zaten dit jaar in de kerk. Voorafgaand aan de prijsuitreiking hield filosoof René Gude de Comeniuslezing. Onder het motto 'Van stemming naar bestemming; zingeving als ambacht' pleitte de 'Denker des vaderlands' voor meer aandacht voor het collectief in plaats van het individu.