Sportclubs en politieke partijen zaten samen om tafel.
Sportclubs en politieke partijen zaten samen om tafel. Foto: Yvette Geerts

Sportclubs Meerweg: 'Het is wachten op een ongeluk'

BUSSUM – De sportclubs aan de Meerweg hebben afgelopen week bij de politiek aan de bel getrokken over de verkeersveiligheid rond de velden. "Met name op zaterdag is het zo druk dat het wachten is op een ongeluk", lieten de voorzitters van de clubs weten. Ook wensen ze wat meer medewerking rondom alcohol en parkeren. De politiek afgevaardigden boden een luisterend oor, maar zien geen kans om harde toezeggingen te doen om de problemen aan te pakken.

door Yvette Geerts

Bij het zogenoemde rondetafelgeprek waren voetbalclub BFC, tennisvereniging GLTC het Spieghel, LTC de Meent en de Gooische Hockeyclub aangeschoven. Samen hebben ze ruim 5.500 leden. Niet alleen de verkeersveiligheid, ook parkeergelegenheid, naleving van de alcoholwetgeving en gebruikte verlichting werden besproken. Aan de andere kant van de tafel zaten twaalf politiek afgevaardigden van alle acht partijen die actief zijn in Bussum. Het rondetafelgesprek werd geleid door de Bussumse Melinda Warmelink, in het dagelijks leven conflictbemiddelaar. De 'twee kampen' hadden geen conflict, maar wie nu stappen gaat en kan zetten om de problematiek op te lossen, daar zijn geen uitspraken over gedaan. Duidelijk werd wel dat voor echt grote investeringen, die nodig zijn om de problematiek nu eens en voor altijd op te lossen, geen financiële ruimte is. Niet bij de clubs en niet bij de gemeente.

De verkeersproblematiek betreft vooral het kruispunt Groot Hertoginnelaan/Meerweg, het vele autoverkeer en de beperkte parkeermogelijkheden. De paar parkeerplekken extra die de Gooische Hockeyclub wenst, stuiten tot nu toe op bezwaren van de Stichting Natuurmonumenten. Ook de politieke partijen zien dit niet als oplossing. Dat delen van de sportvelden op grondgebied van de gemeentes Naarden, Bussum, Hilversum en de Stichting Natuurmonumenten liggen, is bij het vinden van een oplossing voor de verkeersproblematiek wellicht een grote bottleneck. Als mogelijke oplossingen werden genoemd: het gebruik van het parkeerterrein achter het station in combinatie met pendelbussen, een van de aanrijroutes op zaterdag tot eenrichtingsverkeer bestempelen en verhoogde fietspaden.
Een ander punt waren de nieuwe regels rondom het schenken van alcohol. Bij veel clubs zijn het de leden die bardienst draaien. Dat maakt de naleving extra complex. Binnen de clubs wordt hier hard aan gewerkt, maar medewerking van de politiek is hier gewenst. 'Zet geen lokkinderen in, maar denk mee en geef voorlichting of tips.' Ook het uitdelen van bonnen op toernooidagen wordt niet gezien als een positieve manier van samenwerken om tot een oplossing te komen. De politiek verwacht ook duidelijk creatieve ideeën en samenwerking van de vier betrokken clubs
De problematiek is voorlopig nog niet opgelost. Wel zijn er een aantal beloftes gedaan: de gemeente komt met een conceptverkeersplan voor de omliggende wegen. Ook gaan sportclubs en gemeenteraad op regelmatige basis met elkaar in overleg.