Marleen Sanders en Loes Broere blij met derde zetel voor CDA.
Marleen Sanders en Loes Broere blij met derde zetel voor CDA. Foto: Ruth van Kessel

In Naarden voelt iedereen zich de grote winnaar

NAARDEN - Genoeglijk was en bleef het tot in de late uurtjes in het gemeentehuis. Eigenlijk alleen maar winnaars, zo typeerden de lijsttrekkers de uitslag. Trots en opluchting over de grote opkomst: een compliment aan de Naarders die zich blijkbaar betrokken voelen bij de lokale politiek.

door Ruth van Kessel

Vooraf voelde vooral D66 zich senang. Met de landelijke trend als voorbeeld kon het in Naarden toch niet heel erg misgaan. "Positief zenuwachtig", zo drukte Olaf Vroom zich voorzichtig uit. "Een groei van drie naar vier zetels zou mooi zijn, en wie weet een vijfde?" Het werden er vier. Gejuich en blijdschap bij D66. "Ik weet zeker dat het niet alleen de landelijke politiek is die ons dit succes heeft gegeven. We hebben het goed gedaan en hebben bewust voor de verkiezingen al besluiten in de raad genomen over belangrijke stukken als Stork en Keverdijk. Hiermee laten we zien dat we staan voor onze besluiten en de kiezer heeft dat gewaardeerd." Miriam van Meerten, lijsttrekker van de VVD, ziet zich ondanks het verlies van een zetel met vijf zetels toch als de grote winnaar: "We zijn nog steeds de grootste partij in Naarden en sterker nog, we hebben 100 stemmen meer dan in 2010. Dwars tegen de landelijke trend in, dus ik ben dik tevreden, ook al hebben we dankzij de grote opkomst netto een zetel minder."
CDA is de tweede grote winnaar van de avond, zij gaan van twee naar drie zetels. Lijsttrekker Marleen Sanders: "Ik deel bij deze nog een Naardens Compliment uit aan Naarden voor het tonen van hun grote betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving." Lars Voskuil vreesde van tevoren een groot verlies voor de PvdA. Dat de schade beperkt blijft en de partij zijn twee zetels mag behouden geeft hem het gevoel moreel een winnaar te zijn: "Ik ben blij dat we de kans krijgen om door te gaan met Naarden sociaal te houden voor iedereen." Ook Wil de Vries-Kempes is tevreden met de drie zetels voor GroenLinks: "Ik hoop met mijn voorkeurstemmen door te mogen gaan als wethouder." De grootste gemene deler bij de partijen is de belofte zich hard te maken voor het behoud van de waarden van Naarden na de fusie. "Daar ligt een opdracht."

Trude Schermer hoort dat ze met 496 voorkeurstemmen een zetel heeft binnengehaald.