D66 en VVD feliciteren elkaar, met 4 en 5 zetels de grootste partiijen.
D66 en VVD feliciteren elkaar, met 4 en 5 zetels de grootste partiijen. Foto: Ruth van Kessel

D66 en CDA winnen

NAARDEN - De gemeenteraadsverkiezingen hebben niet voor een aardverschuiving in de Naarder politiek gezorgd. De VVD levert een zetel in, maar blijft met vijf zetels in de raad de grootste partij. D66 en het CDA kregen er van de kiezers een zetel bij en vierden daarom feest.

door Lisa van Dorp

Burgemeester Joyce Sylvester maakte tegen 23.00 uur de voorlopige uitslag bekend in een volle burgerzaal op het stadhuis. Opmerkelijk veel Naarders waren woensdag naar de stembus gegaan: met een opkomstpercentage van 61,84% scoorde Naarden hoger dan veel andere gemeentes in het land. Wethouder Burgerparticpatie Wil de Vries-Kempes: "Naarders zijn betrokken bij de lokale politiek en daar zijn we ontzettend blij mee."

Bij de bekendmaking van de uitslag juichten de aanhangers van D66 en het CDA het hardst. Beide partijen kregen er een raadszetel bij, waardoor D66 met vier zetels nu de tweede partij van de stad is. De democraten kregen 909 stemmen meer ten opzichte van de verkiezingen in 2010. Het CDA was de tweede winnaar: met drie zetels is de partij, die de afgelopen jaren oppositie voerde, nu even groot als GroenLinks dat een zetel inleverde.

En dat feit maakt de aanstaande coalitie-onderhandelingen spannend. VVD en D66 hebben samen net een meerderheid in de nieuwe raad, maar lijsttrekkers Van Meerten-Kok (VVD) en Vroom (D66) willen 'een zo breed mogelijke coalitie in de voorbereiding van de fusie'. Dat betekent dat er ruimte is voor een derde partij: voormalig coalitiepartner GroenLinks en het CDA van Marleen Sanderse liggen als grootste voor de hand.

De race om wie de derde coalitiepartner wordt, is nog niet gelopen. In de afgelopen raadsperiode was oppositiepartij CDA regelmatig aan de zijde van de coalitie te vinden, terwijl de GroenLinks-fractie met name in het Storkdossier afstand nam van VVD en D66.

Van de 1.553 stemmen op GroenLinks zijn er 1.295 voor Wil de Vries-Kempes

GroenLinks-lijsttrekker Wil de Vries-Kempes ging de verkiezingen in met de boodschap dat ze óf wethouder wilde worden óf voor een rol op de achtergrond zou kiezen als de uitslag tegen zou vallen. Van de 1.553 stemmen op haar partij kreeg zij er persoonlijk 1.295. Dat schept een verplichting, meent de nummer 2 op de GroenLinks-lijst, Dries Bartelink. "Wil heeft deze stemmen binnengehaald als wethouderkandidaat."

Of dat gaat helpen in de onderhandelingen moet nog blijken. Olaf Vroom: "We gaan nu een brede coalitie vormen. Wat Wil de Vries-Kempes heeft beloofd, is voor haar eigen rekening." Miriam van Meerten-Kok: "Het zijn volgens mij raadsverkiezingen, geen wethoudersverkiezingen."

Ook Lars Voskuil van de PvdA was gelukkig met de uitslag. Zijn partij behield tot opluchting van de fractie twee zetels. "Ondanks het feit dat de PvdA het landelijk slecht doet, zijn we in stemmenaantal in Naarden gelijk gebleven."

Voorkeurstemmen
De meeste uitgebrachte stemmen gingen naar de lijsttrekkers. Alleen D66 nummer 2 Trude Schermer haalde haar raadszetel op eigen kracht. Ze kreeg 496 voorkeurstemmen terwijl er deze verkiezingen 462 stemmen nodig waren om in de raad te komen.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op pagina 3 en 5.