Onrust om subsidiestop

NAARDEN - Volgens de gemeenteraad kan het KNMR-station in Huizen prima de taken overnemen van de Reddingsbrigade Naarden (RBN). Deze laatste partij meent juist het tegenovergestelde en trekt aan de noodrem. "De hulpverlening op het water komt in gevaar. We hebben dit jaar 76 mensen gered. Tijdens 25 acties was de boot uit Naarden de enige op het water."

De RBN ontvangt dit jaar voor het laatst de gemeentelijke subsidie van ruim 16.000 euro. De gemeenteraad redeneert dat de veiligheid op de Naardense wateren wordt gegarandeerd door de 24-uurs beschikbaarheid van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). De RBN kan geen 24-uurs dekking garanderen omdat ze met vrijwilligers werken. Gemeenten zijn overigens niet verplicht om een eigen reddingsploeg te hebben. Zo heeft de gemeente Muiden ook geen eigen ploeg. De gemeente zet de brandweer in bij grote incidenten en bergingswerken kunnen hulp bieden bij vastgelopen boten.
Volgens de Reddingsbrigade uit Naarden komt door het intrekken van de subsidie het aantal reddingboten en de capaciteit voor het redden van mensen in gevaar. "De Randmeren worden steeds drukker bezocht en bevaren en ook neemt de recreatievaart toe. Het komt steeds vaker voor dat er meerdere reddingsacties tegelijkertijd plaatsvinden en het aantal mensen in nood toeneemt. In het afgelopen jaar kwam het zelfs twee keer voor dat er op hetzelfde moment drie reddingsacties plaatsvonden, waarbij meerdere reddingboten ingezet werden. Hierdoor ontstaat een steeds grotere behoefte aan meerdere beschikbare reddingboten in de regio van Naarden."

Daarnaast laat de Naarder ploeg weten dat het KNRM-station in Huizen vorig jaar 129 keer uit moest rukken voor een hulpverleningsactie. "Dit zijn er meer dan de norm van maximaal 100 hulpverleningen die de KNRM per station stelt. Als Naarden wegvalt, ontstaan daar capaciteitsproblemen en zullen onwenselijke wachttijden op hulpverlening ontstaan."