Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

In de oorlogswinter 1813-1814 togen Joseph Marie Bourelly en Marie François Benjamin Mouillard, beiden leidinggevende in het garnizoenshospitaal in de Vesting, vrijwel dagelijks naar burgemeester Willem Poele om bij hem het overlijden van een militair aan te geven. Na registratie werden de doden aan de zuidwestzijde van de Grote Kerk op het kerkhof met enig militair vertoon ter aarde besteld. Telkens was het daar zoeken naar een vrije plek. Poele had zijn zorgen hierover reeds kenbaar gemaakt en toen hij er met de officier van gezondheid een kijkje ging nemen, constateerden zij dat er lijken lagen die slechts met een voet aarde waren bedekt.

Deze onhygiënische toestand eiste direct een oplossing, waarop de Vestingcommandant een gedeelte bedekte weg tegenover de rechterface van bastion Oranje tot begraafplaats liet bestemmen. Kapitein-ingenieur Willem Lobry werd met de uitvoering belast. Op zijn kantoor, Kloosterstraat 11, zou vanaf 21 februari 1814 worden bepaald op welke uren er daar - het is de wapenplaats nabij de Oostbeer - begraven mocht worden.

Meer weten? Het staat met nog veel meer interessante informatie in de jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.