Mirjam van Meerten - Kok (VVD)
Mirjam van Meerten - Kok (VVD) Foto: Bob Awick

Met wie moet Naarden fuseren na Bussum en Muiden?
Wat wil uw partij betekenen voor de senioren in Naarden?

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: Naarden fuseert met Bussum en Muiden. De provincie kijkt al verder. Wie moet erbij aansluiten? En: ouderen moeten langer thuis blijven wonen van het kabinet. Wat wil uw partij voor de senioren in Naarden betekenen?

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

 

 

Fusie
Voor de VVD is een fusie bij uitstek de mogelijkheid om te komen tot een krachtige gemeente die haar taken professioneel kan uitvoeren en een gezond financieel beleid voert. Nieuwe taken die wij vanuit de landelijke overheid krijgen, vragen ook om een grotere, krachtige gemeente. Denk hierbij o.a. aan de uitvoering van de Jeugdwet. Op regionaal niveau blijven samenwerken i.p.v. fuseren biedt op de lange termijn geen oplossing. De invloed van de individuele gemeentes op die regionale samenwerking zijn niet zo groot, dit holt de democratie uit en daarmee de invloed van inwoners. De provincie heeft het standpunt ingenomen om de gemeenten Naarden, Bussum en Muiden per 1 januari 2016 te laten fuseren. De VVD staat pal achter dit besluit. Een discussie over wie daarbij eventueel nog meer moet aansluiten mag deze datum en de fusie niet in gevaar brengen. Op de lange termijn is de VVD wel bereid om naar een grotere fusie in de regio te kijken, bijvoorbeeld met Huizen en Blaricum - Eemnes - Laren (BEL). Een voordeel daarvan is dat je dan echt kunt meepraten over regio-overstijgende vraagstukken met grote steden zoals Almere en Amsterdam.

Ouderen
De VVD is er voorstander van dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Hiervoor moeten wat de VVD betreft meer appartementen worden gebouwd. Dit stimuleert ook de doorstroming op de woningmarkt. Kostbare aanpassingen aan woningen zijn daardoor ook minder nodig. Multifunctionele accommodaties waaronder buurthuizen vervullen een belangrijke functie. Het zijn de voorzieningen waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Hierdoor is individuele zorg vaak minder nodig. Indien extra zorg nodig is, moet een goede infrastructuur ervoor zorgen dat ouderen met professionele hulp thuis kunnen blijven wonen. Hierbij geldt ook één aanspreekpunt, één regisseur. De wijkverpleegkundige moet hierin de spilfunctie vervullen wat de VVD betreft. Ook meer aandacht voor de vrijwilligerspool die hulp biedt, zoals boodschappen en vervoer, voorkomt daarnaast eenzaamheid van ouderen. Een goede, gevarieerde maaltijdvoorziening voor ouderen is van belang voor diegenen die niet meer zelf kunnen koken.