Adriani wil veld fiksen

NAARDEN - "Wat ook de oorzaak is van de slechte staat van het nieuwe rugbyveld, we gaan het repareren." Dat zegt sportwethouder Adriani in reactie op het definitieve rapport van ingenieursbureau Grontmij dat vorige week verscheen. De gemeente, die het veld vorig jaar voor 117.000 euro liet aanleggen, kiest daarbij voor een andere reparatiemethode dan Grontmij adviseert.

Omdat de grasmat na elke regenbui in een modderpoel verandert, heeft de rugbyclub het veld laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau. Grontmij concludeerde vorige week dat de onderlaag van het veld niet goed vermengd is met de bovenlaag. De onderlaag is keihard geworden, waardoor water niet weg kan lopen en het veld bij neerslag in modder verandert. Om dat te herstellen moeten de onder- en bovenlaag samen omgespit worden en nieuw gras worden ingezaaid, adviseert Grontmij.

"We gaan de onderlaag herstellen," reageert wethouder Marcel Adriani, "maar op onze eigen manier. We kunnen de onderlaag behandelen zonder het hele veld open te graven. We gaan het van bovenaf oplossen." Het voordeel van die aanpak is dat het de gemeente geen extra geld kost. "De ingreep doen we vanuit het bestaande onderhoudsbudget", legt Adriani uit. "Het is exponentieel veel goedkoper om het zo op te lossen dan om te doen wat Grontmij voorstelt: namelijk het hele veld opnieuw vermengen. Als je dat doet, moet je volgens ons ook de drainage opnieuw aanleggen en daar is niets mis mee."
Volgens Hans Kok van Grontmij is de in het rapport voorgestelde methode echter de meest duurzame. "Met de door ons geadviseerde methode bereik je het gewenste resultaat: een langdurig bespeelbaar veld. Andere methodes kunnen ook werken maar die zul je periodiek moeten herhalen. Mogelijk zelfs jaarlijks." Rugbyvoorzitter Jerker Grader heeft een korte reactie: "De oplossing van de gemeente klinkt als een lapmiddel." De rugbyclub en de wethouder spreken in maart over hoe het verder moet met het veld.